Реклама / Ads
0| 3641 |24.06.2019 НОВИНИ

Радев пред ООН: Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
България ще продължи да бъде част от усилията на ООН за засилване на международната солидарност за постигане на устойчив глобален подход и превенция в защита на човешките права. Измененията в климата и засилващата се ксенофобия са сред основните заплахи за човешките права днес.
 

Това заяви президентът Румен Радев в речта си пред 41-вата сесия на Съвета на ООН за правата на човека в Женева.  От тази година страната ни е пълноправен член на Съвета за периода до 2021 година. Това се случва за пръв път от създаването на международния орган, съобщава БНР.

 

Той заяви още, че климатичните промени ограничават основните права на хората в много държави, защото те все по-трудно имат достъп до вода и храна, каза държавният глава пред препълнената зала на Съвета за човешките права. По думите му, България отдава огромно значение на борбата с измененията в климата и затова е приела Национален план за действие в тази посока.

 

Румен Радев говори и за „грозното лице на антисемитизма“, който, според него, е все по-видим във все повече държави. В тази връзка, президентът не пропусна да напомни за спасяването на българските евреи през втората световна война.

 

"Спасяването на цялото еврейско население на България от почти 50 000 души през 1943 година е един от звездните моменти в нашата модерна история". 

 

В наши дни пък, България може да се похвали, че е един от лидерите по брой жени, работещи в IT сектора и информационните технологии, каза Румен Радев. Той цитира данни, които сочат, че близо 30% от всички работещи в тази сфера у нас са жени, което нарежда страната ни на първо място в целия ЕС.

 

Пред Съвета на ООН за правата на човека президентът заяви още, че България е силно ангажирана с насърчаването на правата на хората с увреждания и е започнала няколко инициативи специално за децата с увреждания.

 

 Президентът Радев ще се срещне днес с Върховния комисар по правата на човека, както и с генералните директори на Световната здравна и на Световната търговска организация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4143 |24.06.2019 Румен Овчаров се изправя пред съда . 8| 3724 |23.06.2019 БСП готови за диалог за субсидията-предлагат 6 или 8 лв. . 3| 3816 |23.06.2019 Лечева: Предложението на ДПС и ГЕРБ за субсидиите е евтин популизъм . 0| 3964 |23.06.2019 В Гърция предупреждават хората да се пазят от жегата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads