Реклама / Ads
23| 2782 |26.09.2024 НОВИНИ

Радев пред Гутериш: "Не военните конфликти да определят бъдещето". Освен ООН да помоли Путин - този разбран диктатор, да спре войната?

.
България подкрепя благородната мисия на ООН политиките на развитието, а не военните конфликти да определят бъдещето на човечеството, заяви президентът Румен Радев на среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Ню Йорк.
 

Президентът Радев открои възможността, която трибуната на Общото събрание на ООН предоставя на всяка страна, благодарение на което държавните и правителствените ръководители са равнопоставени и тяхната значимост се определя единствено от силата на отправените към света послания.





Обща бе позицията, че военните кризи в Украйна и Близкия изток застрашават мира и стабилността и изострят разделението в света. Държавният глава изрази надежда, че Съветът за сигурност на ООН ще се превърне в ефективен инструмент, който своевременно да предотвратява военни конфликти и кризи, и да върне отново фокуса на човечеството върху Целите за устойчиво развитие на ООН.

 

Не е съвсем ясно каква реална формулировка може да се изведе зад изразените от Радев шаблонни тези. Какво точно си представя президентът ни - ООН да отиде и да помоли да спре войната срещу Украйна, която Путин сам започна и която продължава вече над 2 години, убивайки хиляди цивилни деца, жени, мъже, а също и военнослужещи. Да не говорим, че Русия наруши всякакви международни спогодби, включително актове на ООН, като нападна Украйна. Но може би ако ООН се помоли на Путин, той ще прекрати - звучи цинично чак.

 

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски заяви пред ООН, че мир може да има само чрез украинската "мирна формула". Това е формула, която Москва отхвърля, и дори много коментатори на Запад, които симпатизират на Украйна, понякога я смятат за максималистична.

 

Войната между Русия и Украйна няма да бъде прекратена с преговори, а с действия, заяви украинският президент Володимир Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН.
 
Зеленски потърси подкрепа от западните лидери за т.нар. "план за победа". По думите му, войната няма да приключи, защото някой се е изморил от нея, а защото Уставът на ООН ще проработи. Правото на Украйна да се защитава трябва да победи, заяви още Зеленски.







"Путин наруши толкова много международни закони и правила, че няма да спре сам. Русия може само да бъде принудена да сключи мир и точно това е необходимо", каза още президентът на Украйна Володимир Зеленски.

 

"Знаем, че някои в света искат да разговарят с Путин. Знаем това. Да се срещнат, да разговарят, да проведат разговор. Но могат ли да чуят нещо от него? Колко разстроен е той от това, че ние упражняваме правото си да защитаваме народа си? Или че иска да продължи войната и терора, за да не си помисли никой, че е сгрешил? Това също е лудост", каза Зеленски. Още по-рано той нарече лудост това, че Русия се опитва да представи агресията си срещу Украйна като нещо, което е в съответствие с Устава на ООН.

 

Президентът Румен Радев ръководи българската делегация на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по време на Седмицата на високо равнище на форума. Тя започна на 24 септември и продължава до 30 септември. Радев вече взе участие и в Общите дебати на ОС на ООН.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2219 |26.09.2024 Отбелязват Деня на защитниците на Украйна в София. Изпращат презрение към кремълския окупатор . 10| 2260 |26.09.2024 Разделят Албания и Северна Македония по пътя към ЕС. Тирана започва преговори, Скопие - изостава . 1| 2149 |26.09.2024 Последен срок за промени в кандидат-депутатските листи . 2| 2916 |26.09.2024 Директорът на ЦРУ предупреди: Политиците да не се страхуват от шаблонното руско "дрънкане" с ядрено оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads