Реклама / Ads
21| 5395 |02.09.2013 НОВИНИ

Плевнелиев призна вина за промените в ДАНС

.
Източник: Булфото
Президентът Росен Плевнелиев отчете като грешка промените в закона за ДАНС. Това той призна пред журналисти по отношение на промените в сектор „Сигурност” на официалната церемония по откриването на новата учебна година във военна академия „Георги С. Раковски”.
 

„Слагам и себе си в категорията на тези, които носят отговорността, че нещата с този закон не станаха както трябва”, подчерта президентът.

Според него не е правилно това, което се направи, като бързи промени на парче, някъде в парламента, без обществен консенсус, без експерти, без неправителствени организации. „Казвам го на цялата нация и искам да се върнем към правилния подход, а именно към постигнатия консенсус на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) за промените в сектор сигурност от 2012 година”, отбеляза Плевнелиев.

Той бил горд, когато именно на това заседание и ГЕРБ, и БСП, и ДПС, и „Атака”, и Синята коалиция, и всички институции са казали: “Така го правим”.

„Приехме декларация, прочетох я пред цялата нация и бях най-гордият и щастлив президент, защото КСНС, през много дълги години, беше инструмент за политизиране. Свършваше с пресконференция, дадена разделени едните и другите на стълбите в президентството. И когато всички, през 2012 година, слязохме заедно и дадохме обща пресконференция, показахме на нацията, че консенсусът е възможен щом става въпрос за сигурността на българските граждани. Това беше едно високо отговорно постижение на българската държавност”, посочи Росен Плевнелиев.

По думите му обаче в последните месеци подходът се променя.

„За това носят отговорност и предишните управляващи. Те си бяха поставили срок до април 2013 г. пакетът от закони в сектор „Сигурност” да бъде приет. Това обаче не се случи”, коментира президентът.

Той коментира и управлението на еврофондовете.

"На инат и с подход „единият срещу другия", не могат да се управляват еврофондове, не могат да се правят и реформи в сектор „Сигурност", не може и да се изпълнява програмата „България 2020".

Според президента, за да има легитимност и за да може европейските средства да се управляват честно и почтено пред партньорите на страната ни в европейското семейство, трябва да се дебатира и да се постига консенсус.

„Отвъд политическото противопоставяне, трябва да започнат да се изграждат и мостове от следващите дни", подчерта Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 5565 |02.09.2013 Плевнелиев мисли за Сирия като Обама . 51| 5611 |02.09.2013 Мая Манолова: Препоръките на Плевнелиев към парламента не са на място . 26| 6404 |31.08.2013 Найденов го удари на признания; кани Борисов на конгрес . 87| 8702 |29.08.2013 Желю Желев: Плевнелиев да си кaже за офшорките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads