Реклама / Ads
18| 6731 |13.05.2016 НОВИНИ

Плевнелиев сезира КС за въпросите от референдума, юни казва дали ще се кандидатира пак

.
Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев ще сезира КС за въпросите на референдума, ако това не го направят депутатите. Това каза той в БНТ. Според него за някои въпроси има съмнения, че са противоконституционни.
 

Той уточни, че в края на юни ще каже дали ще се кандидатира за президент. По Конституция държавният глава е независим и равно отдалечен. Действам по съвест. Не става въпрос за оферти и за други действия на държавния глава. Работя надпартийно и по закон.  Като дойде времето, ще изляза и ще кажа пред целя народ какво съм решил.  Има много време до юни. Важна е да се направи правосъдната реформа и антикорупционното законодателство. Наложих вето на изборния кодекс  с ясни аргументи. Българите по света трябва да мога да гласуват, където и да са. За мен е важно народът да  знае, че президентът стои на своите позиции, честен е и е коректен във всяко едно отношение.

 

Аз посочих и доброто в този ИК, като експерименталното електронно гласуване. В отговор се получава инат, този срещу онзи. Не е такъв духът на българската Конституция. Ако се действа на инат, тези депутати, които го правят,  се отклоняват от духа на Конституцията. 

 

Много неща се чуха по време на този мандат. Имаше тежко противопоставяне. Нагледахме се на народни представители, които се движат по опорни точки и сценарии, имаше манипулации, сблъскаха се граждани с контраграждани. Искам да видя депутати с ясни тези и аргументи. Нека логиката да победи. Тя не трябва да е на инат. Българите зад граница заслужават да видят, че страната им е на тяхна страна. Служа на всички българи, където и да са. Тези, които разделят балгарите, показват незачитане на духа на Конституцията. Не мога да бъда съгласен да се дава права на една част от българските граждани, за сметка на друга част. Ще действам безкомпромистно.

 

Няма ревност, когато става въпрос за демокрацията. Като държавен глава първи ползвах своето правомощие да инициирам всенародно допитване. В рамките на мандата ми има повече референдуми. Да, аз съм горд от това, че пряката демокрация намира своята реализация. Референдумът е ядреното оръжие на демокрацията. Той е лекарство, защото може  да даде нова доза доверие. Като всяко лекарство може да помогне, ако се ползва правилно. Не е добре това лекарство да попадне в ръцете на популисти. Притеснен съм, че се дава зелена светлина на референдума без дебат по същество по въпроси, за които имаме съмнение, че са противоконституционни. Може да тръгнат референдуми за заплата от 3000 лв. В един слъчев ден ще се окаже, че това  лекарство е упортребено по неправилен начин. За една година ще проведем допитване два пъти по един и същи въпрос. Това е недопустимо. Колко пъти трябва да правим референдум по един и същи въпрос.

 

Не един и два пъти ми се налага ролята на последен бушон в държавата. Дори и да е така, ще действам по съвест. Хората се наслушаха на сценарии и на обещания. Нямам какво да крия. Всички досегашни президенти са били в крайно лоши отношеня с премиера. За мен е шанс да припознаят съдебната реформа. Народът трябва да види справедливост. Трябва да  отворим нова страница в демократичната история на България.

 

Празнувам и Деня на победата, и Деня на Европа.  Много е трудно в политиката да чуеш една добра дума. Съветът на Европа / СЕ/ е създадена от пепелището на Втората световна война. Днес  България е председател на СЕ и ръководи  46 държави.  Софийската  стратегия за детето се прие от всички държави, включително Русия и Украйна.  Отвън България стои добре заради своята балансирана и принципна политика. Аз съм много млад, от кратко време съм в политиката.  Посветих се на народа. Хората ще преценят. В историята не се влиза по поръчка. Ще стане ясно след време кой какво е свършил. От ден първи вярвам в принципната позиция. Показвам характер. Следващити президентски избори не са за лачността, а за посоката. Сега ще се реши дали България ще продължи към евроинтеграция или ще се отклони.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4547 |13.05.2016 Плевнелиев се разграничи от ДСБ . 39| 6425 |13.05.2016 ДСБ искат Росен Плевнелиев за президент, от кабинета му реагираха остро . 6| 4017 |12.05.2016 ДПС ще сезира Конституционния съд за Изборния кодекс . 7| 4048 |11.05.2016 Плевнелиев готов да направи служебен кабинет №3, ако се наложи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads