Реклама / Ads
0| 3694 |15.01.2024 НОВИНИ

Пловдивският районен съд ще гледа делото “Дебора”

.
Върховният касационен съд определи Районен съд – Пловдив да разгледа делото срещу Георги Георгиев, обвинен за нанасянето на рани с макетен нож на Дебора Михайлова от Стара Загора и отправяне на закани за убийство, съобщиха от ВКС. Решението е на тричленен състав на съда и определението е окончателно. 
 

В определението на ВКС се казва:


"Настоящият състав, като съобрази, че страните имат право на разглеждане на делото от независим и безпристрастен съд, прие, че е налице необходимост от промяна на подсъдността. Делото следва да се разгледа от Районен съд – Пловдив, който не само е териториално близо до Районен съд – Стара Загора, но и се намира в друг съдебен район. Наред с това, промяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд – Пловдив няма да доведе до необосновано завишаване на разходите и няма да препятства достъпа на страните, свидетелите и експертите до участие в производството."

Преди дни всички съдии от Стара Загора си дадоха отвод от делото “Дебора”. Едни са приели да се оттеглят от делото, за да се избегнат всякакви съмнения в безпристрастното разглеждането и решаването му. 





Други са си направили отвод, защото са решавали за мярката за неотклонение на задържания. Счели са, че тези произнасяния са пречка да разгледат наказателното дело от общ характер, заради изразено становище по доказателствата, въпроса за вината и доказаност на обвиненията. 

Именно ВКС трябваше да вземе решение на кой съд да прехвърли случая. Подсъдим е Георги Георгиев. 26-годишният охранител ще отговоря по три обвинения - закана за убийство, две средни телесни повреди и принуда.


Случаят избухна през лятото на миналата година и предизвика протести в цялата страна.


На 27 юни обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа, като тогава е бил в условията на вече наложено наказание "пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление. Той е бил освободен с постановление на Районния съд, след като съдебният състав счита, че според събраните доказателства по делото, престъплението се квалифицира като нанасяне на "лека телесна повреда". На 31 юли Георги Георгиев беше задържан с постоянна мярка "задържане под стража" по другото досъдебно производство за закана с убийство спрямо 18-годишното момиче.


Обвинителният акт срещу него беше внесен в Районния съд в Стара Загора на 15 декември миналата година. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3622 |15.01.2024 Иван Таков: Разговор за председател на СОС, без мнозинство по политики, е безполезен . 3| 3795 |15.01.2024 Заради измами с фирмени регистрации омбудсманът настоява за законодателни промени . 3| 11337 |15.01.2024 Шеф в НОИ: Расте броят на хората, които си купуват осигурителен стаж за пенсия . 9| 3784 |15.01.2024 Денков: Много е голям натискът върху министрите от настоящия кабинет и това пречи да си свършат работата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads