Реклама / Ads
3| 5778 |18.04.2023 НОВИНИ

Поделение на швейцарски търговец на суровини е купило руско злато въпреки санкциите

.
Източник: БГНЕС
Поделение на швейцарски търговец на суровини в Абу Даби е купило руско злато за десетки милиони долари въпреки наложената от Берн забрана на швейцарски дружества да упражняват такава дейност – последното доказателство за пропуски в западния санкционен режим срещу Москва.
 

През август 2022-а Швейцария прие решението на Европейския съюз да забрани “директен или индиректен внос, покупки или трансфер” на добития в Русия скъпоценен метал, включително и доставките за трети страни – част от западните мерки в отговор на руското нахлуване в Украйна.

 

Разпоредба в швейцарското законодателство обаче позволява на задграничните поделения на местните компании да търгуват с руски суровини докато те са “юридически независими” – термин, който швейцарската агенция за въвеждане на санкциите в действие отказва да дефинира.

 

Въпросното дружество е Open Mineral, регистрирано преди година в Абу Даби – 100% собственост на компанията от Цуг Open Mineral AG.

 

То е внесло в Обединените арабски емирства руско злато за 44 млн. щ. долара чрез шест доставки между август 2022-а и януари 2023-а, показват документи, получени от “Файненшъл таймс” и потвърдени от швейцарския търговец на суровини.

 

Те са изготвени въз основа на декларации от руските митници, предоставени на “Файненшъл таймс” от про-демократичната Свободна фондация на Русия.

 

ОАЕ – основен търговски и финансов център на Близкия изток, са се позиционирали като неутрална регионална сила.

 

Фирмата Open Mineral, подкрепена от държавния фонд на Абу Даби “Мубадала”, увери, че “приема много сериозно спазването на правилата и прави необходимите стъпки, за да потвърди, че дружеството не е нарушило нито един приложим норматив”.

 

Трансакциите на арабското поделение на Open Mineral са поредното доказателство за възприетата от някои търговци схема да поддържат потоците от руски суров петрол и злато.

 

Подходът на фирмата е сходен с този на базирания в Швейцария търговец Paramount Energy & Commodities – собственик на Paramount Energy and Commodities DMCC в Дубай. “Файненшъл таймс”, цитиран от Банкер, съобщи преди месец, че дружеството е продължило да търгува с руско черно злато от източното пристанище “Козмино”, където агенции оценяват редовно товарите като търгувани над ценовия таван, определен от Г-7.

 

Тогава Paramount отхвърли обвиненията, че нарушава санкциите с мотив, че фирмата от Дубай работи и е управлявана “напълно независимо”.

 

Въпреки че Швейцария е въвела санкциите на ЕС, Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO) на страната посочва, че “юридически независимите поделения на швейцарските компании зад граница … като цяло не са обвързани с изискванията на швейцарските забрани”.

 

Министерството пояснява, че това е заради “териториалния принцип”, което означава, че швейцарският закон се отнася само за граждани и компании, регистрирани в страната.

 

За разлика от швейцарците, ЕС не позволява на задграничните поделения на корпорациите от общността да търгуват със забранени руски стоки по силата на клаузата “за незаобикаляне”, предназначена да гарантира, че компаниите се съобразяват както с духа, така и с буквата на закона, заложени в санкциите.

 

SECO отказва да посочи условията, при които два юридически субекта не се смятат за “юридически независими”, защото по въпроса няма генерална политика и преценки се правят за всеки отделен случай.

 

Open Mineral AG посочва, че поделението в ОАЕ има собствен офис, директори в страната от Залива, служители, банкови сметки и кредитни линии и не плаща дивиденти на швейцарския “родител”.

 

В отговор на запитването дали швейцарската компания майка упражнява надзор върху фирмата в ОАЕ, Open Mineral AG декларира, че “поделението работи като отделно дружество по обичайния начин”.

 

Швейцария, която запазва неутралитет по време на конфликти и е създала регулаторна система за защита на тайната в секторите на банковото дело и търговията със суровини, изненада международната общност през миналата година след като последва ЕС в санкционирането на Москва заради войната в Украйна.

 

Агата Дюпар – изследовател в неправителствената организация “Публичен взор”,обаче твърди, че ако SECO е имала притеснения за каквото и да било подобно бизнес-споразумение, то със сигурност е било добре консултирано “да обследва връзката между двата юридически субекта, за да стане ясно дали правното разделение съществува само на хартия и в действителност тези решения се вземат в Швейцария”.

 

Open Mineral е основана през 2017-а от група бивши мениджъри на “Гленкор”.

 

“Мубадала” е предоставил финансиране в размер на 33 млн. щ. долара на швейцарската фирма през 2021-а, която започва работа в стил eBay пазар за метали, но навлиза и в секторни ниши като сделки с мед и литиеви концентрати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3084 |30.03.2023 Банкери позволили "портфейла на Путин" да депозира огромни суми в швейцарски банки . 5| 3808 |08.03.2023 Швейцарски неутралитет за военната помощ за Украйна . 1| 3255 |12.12.2022 Освободеният от затвора в САЩ “търговец на смърт” стана част от ултранационалистите в Русия . 3| 3343 |09.12.2022 Русия върна на САЩ баскетболистката Бритни Грайнър в замяна на “търговеца на смърт” Виктор Бут

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads