Реклама / Ads
13| 5079 |02.03.2020 НОВИНИ

Подкрепям протестите на медиците, но нека оставят „Пирогов“ да работи спокойно

.
Пореден протест на медицински работници. Към тях се присъединиха и майките на деца с увреждания. Подкрепям и двата протеста с цялото си сърце, защото само на управляващите май не е ясно, че и двете системи – здравеопазване и социални дейности куцат ужасно.
 

Чувам, че ще има протестно шествие от Министерски съвет до “Пирогов“. И малко се обърквам. Защо до „Пирогов“? Защо не под прозорците на вездесъщия премиер, или на бюждетара здравен министър? Или дори пред Народното събрание, където има Здравна парламентарна комисия, която освен да се възхищава на Краля слънце – разбирай Бойко Борисов – с друго не е известна.

 

Заради шествието пред и около „Пирогов“ ще се напълни с полиция и жандармерия. Ще се блокират за часове булевардите „Прага“ и „Борис III“. Това ще затрудни не само достъпа до „Пирогов“, но и маршрутите към други болници – над седем: Александровска, ВМА, „Св. Екатерина“, Инфекциозна болница, „Св. Иван Рилски“ и др.

Около 750 души средно на ден минават през „Пирогов“. Много от тях се нуждаят от животоспасяващи действия. Събрани отпред десетки и стотици протестиращи няма как да не пречат на работата на най-голямото здравно заведение за оказване на спешна помощ. Протестиращите знаят отлично това и е странно, че рискуват да си навлекат недоволството на страшно много хора. Защо тогава? Доколкото съм информирана, през последните две години финансовите проблеми на „Пирогов“ се решават успешно. Сигурно и там има проблеми, но далеч не са колкото в други здравни заведения. Лежала съм два пъти в „Пирогов“ и имам право на мнение.

В същото време се чува, че съвсем друго е положението с т.нар. правителствена болница, която след няколко години експерименти, отново е болница на властта. Там загубите са за десетки милиони, но персонала получава несравними с тези на протестиращите заплати. Ами там да отиде шествието, ако смята, че не трябва да е само пред Министерски съвет, където всъщност се коренят проблемите. Двойният аршин в здравеопазването е тежък проблем.

Не поставяйте в деликатно, трудно и рисково положение стотиците пациенти, на които ще се наложи днес да търсят помощ и спасение в „Пирогов“. И въобще може ли някой да каже колко медици от „Пирогов“ участват в днешния протест и шествие? Ако са болшинство, има някаква логика. Но ако са един-двама?

 

Анелия Димова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4906 |08.02.2020 Продължават протестите срещу правителството . 1| 4038 |27.01.2020 Милка Христова: Подкрепяме доклада за решаване на водната криза в Перник, но ще търсим политическа отговорност . 0| 5563 |21.12.2019 Полша прие спорния закон за съдебната реформа, въпреки протестите и недоволството на ЕС . 5| 4068 |08.12.2019 Отново протестите в Хонконг, задържаха 11 с оръжие преди началото им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads