Реклама / Ads
8| 2547 |21.03.2024 НОВИНИ

Подоляк: Ще пише ли в историята как най-кръвожадната нация идва и убива, защото Западът не иска да даде снаряди?

.
Михайло Подоляк
Две години след нахлуването на Русия в Украйна западните съюзници на Киев продължават да се опитват да се възползват и от двете страни, докато Москва се подготвя за дълга война, заяви в сряда пред "Политико" Михайло Подоляк, главен съветник на украинския президент Володимир Зеленски. Без допълнителни доставки на снаряди украинците ще загиват в по-голям брой, "защото липсват оръжия за водене на ефективна отбранителна война", каза той. "В историята ще бъде записано как една нация, най-агресивната и кръвожадна, дойде и уби, защото Западът не искаше да даде допълнителни снаряди".
 

"От една страна, вие сте съюзник и трябва да помагате на Украйна във войната", каза Подоляк в интервю в столицата на страната. "От друга страна, вие се опитвате да защитите своя пазар по протекционистки начин".





Отношенията между Киев и европейските му съюзници се обтегнаха от седмиците на протести на земеделски производители в Полша и други страни срещу вноса на селскостопански продукти от Украйна, за които те се притесняват, че ще понижат цените на продукцията им.

 

И сега страните от ЕС са разделени по въпроса дали да удължат безмитния внос на украинска продукция, като Полша и Франция настояват за по-строги ограничения.

 

Подоляк се оплака, че дебатът за това дали да се въведат отново ограниченията, които бяха премахнати след нападението на Кремъл над Киев, е недостоен за съюзниците на Украйна. Той отбеляза, че европейските държави продължават да търгуват с Русия, въпреки че боевете се проточват.

 

"За мен това изглежда странно", каза той. "Вие едновременно с това финансирате защитата на Украйна, която се защитава от Русия. Вашите компании финансират руския федерален бюджет, 42% от който отива директно за войната. Така че вие сте едновременно и тук, и там".

 

Кремъл се готви за продължителен конфликт и се опитва да изчака, за да направи войната по-скъпа за западните страни и Украйна, добави той.

 

"Русия е заинтересована от дълга война и от това западните страни да се уморят и да кажат: "Стига толкова, нека потърсим някакво компромисно решение". Но в тази война няма компромисно решение", каза той.





Във вторник Москва заяви, че нейните войски са постигнали напредък в Източна Украйна, добавяйки към поредицата от успехи след превземането на град Авдийвка миналия месец. Руското министерство на отбраната заяви, че войските ѝ са превзели село Орливка.

 

Украинските официални лица са обезсърчени от спряната военна помощ, тъй като запасите от боеприпаси - особено артилерийски снаряди - са на опасно ниско ниво, което принуждава фронтовите части да разпределят боеприпасите, докато се борят да предотвратят руски пробиви.

 

Подоляк изрази разочарованието си от постепенността на Запада, особено що се отнася до доставките на артилерийски снаряди.

 

Без допълнителни доставки украинците ще загиват в по-голям брой, "защото липсват оръжия за водене на ефективна отбранителна война", каза той. "В историята ще бъде записано как една нация, най-агресивната и кръвожадна, дойде и уби, защото Западът не искаше да даде допълнителни снаряди".

 

По-рано тази седмица, по време на среща в Киев с американския сенатор Линдзи Греъм, шефът на Подоляк, президентът Зеленски, призова Конгреса на САЩ спешно да одобри военна помощ за Украйна в размер на милиарди долари.

 

"За нас е изключително важно Конгресът скоро да завърши всички необходими процедури и да вземе окончателно решение, което ще укрепи украинската икономика и нашите въоръжени сили", цитира Зеленски официално изявление на президента.

 

Пакетът за военна помощ в размер на 60 млрд. долара от месеци е в застой на Капитолийския хълм, като републиканските законодатели настояват всяко ново финансиране за Украйна да бъде обвързано с повече действия срещу нелегалната имиграция по южната граница на САЩ.





Подоляк заяви, че "все още е оптимист за позицията на Съединените щати" въпреки политическите битки, които се водят в страната, докато тя се подготвя за тежки президентски избори, на които ще се изправят Джо Байдън срещу бившия президент Доналд Тръмп.

 

Той заяви, че разчита на това, че американските законодатели в крайна сметка ще разберат, че подкрепата за Украйна е от съществено значение. "Инвестицията в Украйна е инвестиция в репутацията на Америка, в нейното господство, в правото ѝ да предписва глобалните правила и да следи те да не бъдат нарушавани", каза той.

 

По същия начин той не изключи възможността Германия да достави ракетите с голям обсег "Таурус", от които Украйна твърди, че се нуждае, за да атакува руските логистични и снабдителни линии.

 

Миналата седмица германският канцлер Олаф Шолц заяви, че доставката на ракетите е "изключена", като заяви пред Бундестага, че единственият начин да се доставят ракетите би бил с германски персонал в подкрепа. "Това е граница, която аз - като канцлер - не искам да премина", каза той.

 

Но някои членове на управляващата коалиция на Шолц не приемат това за окончателна дума. Министърът на външните работи Анелена Баербок например призова правителството си "интензивно да обмисли" изпращането на ракетите в Украйна.





Западните сили трябва да осъзнаят, че тази война не се отнася само за Украйна, каза Подоляк.

 

"Това е война за правилата, по които вие ще живеете, ние ще живеем, Русия ще живее", добави той. "Ако Русия не загуби, тогава правилата ще бъдат малко по-различни. Автокрацията, насилието, това ще бъдат доминиращите форми на проявление на външната политика".

 

Интервю на Джейми Детмър, публикувано в "Politico". Преводът и заглавието са на ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2337 |21.03.2024 Чешкият парламент обяви Русия за най-голямата заплаха за националната си сигурност . 4| 4220 |21.03.2024 Политологът Деян Кюранов: Отговорността за цялата въртележка е изцяло на г-н Борисов . 8| 10907 |21.03.2024 Асен Генов: Има нещо гнило в позицията на ГЕРБ, изразена тази сутрин от новото лице на партията Рая Назарян . 1| 2400 |21.03.2024 Мъск призна, че бори депресията си с кетамин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads