Реклама / Ads

 

8| 3892 |04.05.2021 НОВИНИ

Полина Паунова: Тия дни чета какви са белезите на правовата държава...

.
Не, 9.30 ч не е рано. Дори, когато става дума за официален почивен ден. Ситуацията се корени в друго. Тия дни чета, по ред обстоятелства, какви са отличителните белези на правовата държава. (Това за протокола не е абстрактно понятие тип намираме си на приказка, а принцип записан в Конституцията, демек - на хартия, България е именно такава страна). Та, един от основните белези на правовата държава е предвидимост. Тя следва да бъде законодателна, а оттам, разбира се, засяга и поведението на властите.

Предвидимост в конкретния случай би означавала следното: съобщение (изпратено в разумен предварителен срок), което известява кога министър-председателят в оставка и лидер на първата по големина политическа сила в 45-я парламент, ще застане пред медиите. Добрата практика (в западните демокрации) е подобно съобщение да бъде изпратено ден по-рано. При спешни ситуции - тия срокове се съкращават, разбира се. Но спешна ситуция е обективна работа, не е това че някой се събужда в 6 ч.


Какво се случва у нас:


Два пъти премиерът в оставка се появява на пресконференция в почивен ден, в 9.30 ч сутринта, без спешно обстоятелство. И двата пъти обявлението за това е изпратено по-малко от един астрономически час по-рано. (Демек в 8.30 я в неделя, я на Великден. Апропо, на Разпети петък работата е грях, а на Великден Началника какво мисли? - ползвам достъпна “терминология”;))


Има и трети случай, от днес, когато премиерът в оставка се появява в 10.30 ч (днес), защото по думите му “в 9.30 им е рано”. Това появяване пък изобщо не е съобщено. Борисов посещава събитие, за което известява пресцентърът на здравното министерство. То е “пристигане на ваксини”, а единственият обявен брифинг по темата е на здравния министър Костадин Ангелов.


Понеже медиите имат репортери различни ресори, подобна практика за “изненадващи появи”, или прессъобщения за “след малко”, изглеждат като очевидно избягване на репортерите с политически ресор. Или репортерите със съдебно-криминален ресор (може и те да имат въпроси към Борисов).


Но иначе основното е предвидимостта на властта, която трябва да е присъща на правовите държави. Финтовете са следствие.

 

Facebook, Полина ПауноваРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 12| 3000 |03.05.2021 Белянова: Съдбата на България e като на Христос, предавана за власт и кюлчета . 17| 2808 |25.04.2021 Епископ Тихон: Политиците ни не познават вярата си, четат Ленин, Сталин, Чърчил . 12| 3170 |18.04.2021 Иван Бакалов: Ухиленият Борисов с внучетата и надписът „Играта ни върви“ – подигравка с държавата и парламента . 33| 4331 |17.04.2021 Няма отърване! Борисов пак показа внучетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ