Реклама / Ads
0| 2676 |18.05.2023 НОВИНИ

Политиците реагираха остро след сравнението на Ковачевски между България и Русия

.
Бурни политически реакции след скандалното изказване на Ковачевски за България Източник: БГНЕС
Потресаващо сравнение между отношението на Русия спрямо Украйна и това на България спрямо Република Северна Македония направи премиерът на западната ни съседка Димитър Ковачевски вчера. Думите му предизвикаха особено остра реакция на политическия елит у нас.
 

"Дискурсът, използван от България към Северна Македония, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна", заяви Ковачевски в сряда.

 

Северномакедонският премиер отправи остри критики към България, като допълни, че страната ни не зачита решенията на Европейския съд по правата на човека и стандартите на Съвета в областта на правата на човека.

 

В отговор на острите думи към страната ни, президентът Радев заяви: "Българите в РСМ са подложени на системен тормоз", като подчерта, че хората, които се идентифицират като македонци в страната имат еднакви права, наравно с българските граждани.

 

От ПП-ДБ също излязоха с коментар по казуса.

 

Акад. Николай Денков каза, че аналогията с Украйна и Русия е напълно неподходяща. „Сигурен съм, че външно министерство ще направи нужните стъпки. Редно е да се вземе отношение, но то трябва да бъде внимателно, за да няма ескалация", допълни той.

 

"Полза е да се намали напрежението, но такива изказвания са неприемливи”, подчерта депутатът от ПП-ДБ. Ген. Атанас Атанасов, съпредседателят на ДБ поясни, че руската и сръбската агентура правят всичко възможно, за да вбият клин в отношенията с ЕС и да попречат на влизането на РСМ в Евросъюза.

 

Коалицията ГЕРБ-СДС също коментира изказването на Ковачевски. "Не само цинично, но бих го нарекъл и нагло такова отношение към държава, която последните 30 години е направила всичко възможно, за да издига не само своя авторитет, но и този на своите съседи", посочи Георг Георгиев. Той подчерта, че България е държавата, която няма да позволи нейни граждани да бъдат бити, няма да позволи да бъде сравнявана с „най-вероломните агресори на нашето време“.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че от БСП ще инициират на председателски съвет обща декларация на българското Народно събрание. "Ще се обърнем към всички парламентарни групи да я подкрепим заедно – да не бъде само от една партия, а да бъде общата воля на българското НС, с което да изразим, че осъждаме това отношение", допълни тя.

 

Лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов подчерта, че "Македония съществува до голяма стелен благодарение на България" и определи подобни изказвания като "открита провокация".

 

От партия "Има такъв народ" също излязоха с официална позиция. "Подобна реторика отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни, откакто България, „като един, според северномакедонската пропаганда, истински агресор“, даде зелена светлина за европейската интеграция на РСМ", заявяват от партията.

 

Припомняме, че двустранните отношение на България и Република Северна Македония започнаха да се влошават след като евродепутатът Андрей Ковачев, председателят на фондация "Българска памет” Милен Врабевски и още трима български граждани не са били допуснати в РСМ на 6 май, защото не отговаряли на условията, записани в Закона за чужденците в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3059 |12.05.2023 Руски военен хеликоптер се разби на полуостров Крим, има загинали . 7| 2896 |11.05.2023 Бил Клинтън в София: Лидерството му е помогнало на милиони хора да построят по-добро бъдеще . 0| 2528 |09.05.2023 Социологът Юрий Асланов: Демографията е любима дъвка на политиците, но не се прави нищо . 27| 2892 |06.05.2023 Радев остро пред армията заговори за дилетанщина, бездействие и пагубни решения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads