Реклама / Ads
1| 3286 |26.09.2022 НОВИНИ

Politico: България спира ядрени санкции срещу Москва

.
Източник: БГНЕС
Ядрената енергия едва ли ще бъде включена в следващия пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия, съобщава Politico, позовавайки се на няколко дипломатически източника. И България е една от причините, става ясно от публикацията.
 

През уикенда Европейската комисия организира поредица от срещи с висши дипломати, за да чуе предложенията на страните-членки преди изготвянето на пакета, който се очаква да бъде представен тази седмица.

 

Псевдореферендумите в 4-те украински територии, окупирани от Русия, и откриването на масов гроб с над 400 тела в град Изюм, убедиха много „гълъби“ в страните от ЕС, че са необходими нови мерки срещу Руси , посочва изданието.

 

Според дипломати ядрената енергия едва ли ще бъде част от пакета, въпреки че Полша и балтийските страни са изготвили съвместно предложение по въпроса за първи път. Той включва целеви санкции срещу руската ядрена индустрия .

 

Ядрената енергетика е ключов сектор във Франция, но и в България, която изнася електроенергия за Гърция и Западните Балкани, отбелязва Politico. Забраната изглежда проблематична най-вече заради трудностите, които може да създаде за поддръжката на ядрените централи, построени в България по време на комунизма.

 

Най-важният фактор в призива за нови санкции е настояването на САЩ за механизъм за таван на цените за износа на руски петрол, договорен от страните от Г-7. Вашингтон иска този механизъм да бъде въведен до 5 декември, когато влиза в сила забраната за внос на руски суров петрол по море, казаха дипломати.

 

Един от тях изтъква, че американците настояват компаниите да бъдат известени 90 дни по-рано за въвеждането на тавани върху цените. А Европа вече е закъсняла.

 

Не липсва и съпротива срещу пределната цена на петрола. Тя иде най-вече от Кипър. Очаква се обаче поне тази точка да влезе в пакета и той да бъде финализиран на неформалната среща на европейските ръководители на 6 и 7 октомври в Прага.

 

Двама от дипломатите твърдят, че пакетът ще включва и контрол върху вноса на диаманти, стоманени полуфабрикати, машини и химикали.

 

Няколко държави, включително Холандия, предлагат санкции за лица, помагащи за заобикалянето на ограничителните мерки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2696 |26.09.2022 Делегацията на българските социалисти в ЕП настоява за решение относно присъединяването на България към Шенгенското пространство . 1| 2708 |26.09.2022 Цветанов: България е 100% зависима от Русия към края на 2020 г., при реализирането на „Турски поток“ . 0| 4062 |25.09.2022 Висока скорост и без спирачен път: Какво каза прокуратурата за катастрофата на Околовръстното в София? . 0| 2665 |25.09.2022 България завърши на 12-о място в световното по гребане в Чехия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads