Реклама / Ads
0| 2913 |20.06.2022 НОВИНИ

Politico: Българското правителство - пред риск от колапс тази седмица

.
Политическите турбуленции в България ще провалят перспективите на страната да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Страната рискува да потъне още по-дълбоко в политически сътресения с възможността от провеждането на четвъртите парламентарни избори от април 2021 г.
 

Това се посочва в статия в авторитетното Брюкселско издание “Politico”. 

 

Ето и целият материал: 

 

Българското правителство по всяка вероятност ще падне след вота на недоверие в сряда и ще премахне кабинета, обещал да изчисти ендемичната корупция в страната и заел силна позиция срещу Русия. Премиерът Кирил Петков дойде на власт едва преди шест месеца и сложи край на една бурна година на избори. Сформира се нестабилна четирипартийна коалиция. Балканската нация с население от 7 милиона сега изглежда вероятно да потъне още по-дълбоко в политически сътресения с възможността за четвъртите парламентарни избори от април 2021 г. Това може да провали перспективите на страната да се присъедини към еврозоната през 2024 г.


Петков направи впечатление със стремежа си да преследва откровено пронатовски дневен ред и  уволни министъра на отбраната си, когато повтори тезата на Кремъл, непосредствено след инвазията в Украйна и то в държава, която има силни исторически връзки с Русия. 


В знак на сериозността си да се противопостави срещу корупцията, кабинетът на Петков направи драматична демонстрация като арестува ившия премиер Бойко Борисов във връзка с нашумяло дело за корупция. Срещу този акт обаче се обяви не само противоречивата особа на главния прокурор в страната, но освен това бе белязан от процедурни пропуски и беше обявен за незаконен от Софийския съд. Борисов беше освободен без обвинение.


Вотът на недоверие в сряда получи и допълнителен тласък от бившия телевизионен водещ, превърнал се в политик, Слави Трифонов, който внезапно обяви, че партията му "Има такъв народ" излиза от управляващата коалиция. Трифонов казва, че има разногласия по бюджета и обвинява Петков, че е заемал твърде мека позиция по темата с еврочленството на Северна Македония. 

 



Това тълкуване беше подсилено от шепа депутати от партията на Трифонов, които сега подкрепят Петков именно защото твърдят, че собствената им партия е на страната на мафията - обвинения, които самият Трифонов определи като абсурдни. 

 


 

Дори и с дезертьорите от партията на Трифонов обаче, коалицията на Петков остава шест парламентаристи, които не достигат абсолютното мнозинство от 121, необходимо за гласуването в сряда.


Петков се стреми да изглежда смел на фона на случващото се и все още обещава да се опита да намери други депутати, които да го подкрепят, до сряда. 


Предложението за вот на недоверие беше внесено от опозиционната партия ГЕРБ на Борисов, която управляваше страната през по-голямата част от последното десетилетие, обвинявайки кабинета на Петков, че не се е справил с растящата инфлация. 


Репетицията 


В четвъртък парламентът освободи председателя на НС Никола Минчев от партията на Кирил Петков - "Продължаваме промяната". Тази маневра срещу говорителя беше извършена от 125 опозиционни депутати от ГЕРБ, ДПС, отцепилата се от коалицията партия на Трифонов и проруската националистическа партия "Възраждане". Някои анализатори посочиха, че това е генерална репетиция за вота на недоверие тази сряда. След свалянето на Минчев няколко хиляди българи излязоха по улиците на столицата София, за да протестират в подкрепа на правителството. 


Неспособността на страната да направи какъвто и да е напредък срещу ширещата се корупция – често подхранвана от злоупотребата с еврофондове – е едно от основните оплаквания на българските избиратели. През 2020 г. страната беше разтърсена от дълго лято на протести срещу съдебната система, както и ключови фигури в партията на Борисов и ДПС. 

 


Очаква се нови избори да бъдат от полза за ГЕРБ, както и за проруски партии като "Възраждане" и новосформираната "Български възход" на Стефан Янев. 


 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2865 |20.06.2022 Георги Гьоков: В рамките на този парламент ще бъде доста сложно съставяне на друго правителство . 0| 11145 |19.06.2022 Вигенин загатна за персонални промени в правителството . 0| 3085 |19.06.2022 Настимир Ананиев: Вредни за България са ГЕРБ и ДПС, не правителството . 0| 3833 |19.06.2022 Дянков: Ще падне голям пазарлък по актуализацията на бюджета. Правителството има перспектива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads