Реклама / Ads
4| 2400 |21.06.2024 НОВИНИ

"Politico": САЩ казва, че Украйна може да удря навсякъде в Русия

.
Джейк Съливан Източник: БГНЕС
Според американски служители САЩ са казали на Украйна, че може да използва доставени от САЩ оръжия, за да удари всички руски сили, които атакуват от другата страна на границата, а не само тези в района около Харков.
 

Фината промяна в посланията - която служителите настояват, че не е промяна в политиката - идва само няколко седмици, след като САЩ тихомълком дадоха на Киев зелена светлина за нанасяне на удари на територията на Русия в отговор на трансгранично нападение срещу град Харков. По това време американските официални лица подчертаха, че политиката е ограничена до Харковския регион, наред с други ограничения, предаде Politico.





Оттогава насам украинските сили са използвали американски оръжия за нанасяне на удари на територията на Русия поне веднъж, като са унищожили цели в град Белгород и са успели да задържат руското нападение. Но украински и други европейски официални лица настояват САЩ да разхлабят още повече ограниченията си, като позволят на Украйна да нанася удари навсякъде в Русия.

 

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви пред PBS във вторник, че споразумението с Украйна за стрелба с американски оръжия в Русия се разпростира върху "всяко място, където руските сили преминават границата от руската страна към украинската, за да се опитат да завземат допълнителна украинска територия".

 

През последните дни Русия посочи, че скоро може да се насочи към североизточния град Суми, който също е близо до руската граница. Ако това се случи, политиката ще се прилага и там, каза Съливан.

 

"Тук не става дума за география. Става дума за здрав разум. Ако Русия атакува или се готви да атакува от своя територия в Украйна, има смисъл да се позволи на Украйна да отвърне на удара на силите, които я атакуват от другата страна на границата", каза Съливан.






Двама американски служители, на които бе предоставена анонимност, за да говорят откровено за дискусиите, твърдят, че разрешаването на Украйна да нанася удари на територията на Русия в отговор на контраогън от която и да е страна на границата не е промяна в политиката след вземането на решението в Харков. Първоначално този ход беше характеризиран само в контекста на продължаващото нападение в Харков, но това не изключваше възможността за нанасяне на ответен удар срещу други трансгранични нападения, каза един от служителите.

 

Все пак формулировката на Съливан се различава значително от това, което американските официални лица заявиха през май, когато новата политика беше подробно описана. Тогава високопоставен американски служител заяви: "Наскоро президентът нареди на екипа си да гарантира, че Украйна може да използва американски оръжия за целите на контраогневите действия в Харков, така че Украйна да може да отвърне на ударите на руските сили, които ги удрят или се готвят да ги ударят."

 

Политиката на недопускане на удари с далечен обсег на територията на Русия "не се е променила", подчерта служителят.

 

Засилване на противовъздушната отбрана на Украйна

 

САЩ ще "пренаредят приоритетите" на доставките на ракети Patriots и National Advanced Surface-to-Air Missile Systems, планирани за избрана група от други държави, така че боеприпасите, слизащи от производствената линия, вместо това да отидат в Украйна, съобщи в четвъртък Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност.





Украйна ще започне да получава доставките на прехващачите, произведени от Lockheed Martin и RTX, това лято, каза Кирби.

 

Решението, което Кирби нарече "трудно, но необходимо", изпраща ясно послание към Русия: "Ако мислите, че ще успеете да надхитрите Украйна, и ако мислите, че ще успеете да надхитрите тези от нас, които подкрепят Украйна, просто грешите".

 

Но този ход означава, че доставките на прехващачи за други държави ще се забавят, докато не се попълнят запасите на Украйна, каза Кърби.

 

Целта е Киев да получи достатъчно способности за противовъздушна отбрана до края на фискалната година и през следващата фискална година - общо за следващите 16 месеца, каза Кърби.

 

Тези държави ще получат поръчките си по-късно, което на практика ще удвои поръчките на изпълнителите.

 

Само някои държави са били помолени да отложат поръчките си за прехващачи, каза Кърби, като подчерта, че този ход няма да засегне Тайван.

 

Говорителката на "Локхийд Мартин" Кристина Вите заяви, че компанията "работи в тясно сътрудничество с нашия клиент - американската армия, за да подкрепи отговора на правителството на САЩ на конфликта в Украйна". Тя препрати други въпроси към правителството на САЩ. RTX препрати въпросите към Белия дом.

 

Промяната се отнася само за прехващачите, а не за скъпите и сложни системи, които изстрелват ракетите. Но САЩ и други западни държави все още работят по начини за изпращане на допълнителни пускови установки, включително Patriot, в Украйна. Румъния обяви в четвъртък, че ще дари една от своите батареи Patriot на Украйна при условие, че в крайна сметка ще получи алтернативна система за собствената си отбрана.
Да се съгласим

 

Според високопоставен служител на администрацията Джейк Съливан, съветник по националната сигурност, за първи път е повдигнал идеята за промяна на приоритетите на американския износ на прехващачи за противовъздушна отбрана през април, когато Русия засили въздушната си кампания срещу Украйна. По онова време американските служители също така бяха загрижени, че оръжията за Украйна са на изчерпване, докато чакаха Конгресът да одобри допълнително финансиране за Киев.

 

На 11 април, по време на ежедневната си среща на СНС по въпросите на Русия и Украйна, Съливан попитал екипа дали е възможно да се отложат доставките за други държави и вместо това да се изпратят в Украйна, твърди високопоставен служител от администрацията, на когото е предоставена анонимност, за да говори за вътрешните обсъждания. Екипът е обсъдил идеята и се е съгласил, че тя е "осъществима".





На следващия ден Съливан повдигнал идеята на среща на комитета на началниците, най-висшите помощници на Байдън по въпросите на националната сигурност, които се съгласили да разгледат предложението.

 

През април и май Джон Финер, заместникът на Съливан, ръководи усилията за преглед и финализиране на вариантите за пренасочване на прехващачи към Украйна. На 7 май Пентагонът изготви първоначален набор от варианти, които финализира през следващите две седмици.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2234 |21.06.2024 Орбан ще се срещне с Мелони идната седмица . 4| 2262 |21.06.2024 Пеевски: Трябва да сме представени на Срещата на върха във Вашингтон от Главчев. Радев насажда страхове в обществото . 4| 6685 |21.06.2024 Откриха паметна плоча на украинския учен проф. Михайло Драгоманов, преподавал в Софийския университет . 0| 4301 |21.06.2024 Община Несебър събира стотици мотористи от един от най-известните мотоклубове в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads