Реклама / Ads
0| 3355 |29.03.2022 НОВИНИ

Politico: САЩ обучават украински военни в Полша?

.
Съединените американски щати обучават украински военни в Полша, разкри президентът Джо Байдън. Това е първият път, в който Вашингтон открито заявява подобно нещо от началото на войната.
 

Съединените щати предоставят милиарди долари под формата на оръжия и дрг тип помощ на Украйна като голяма част от нея минава през Полша. Байдън прекара част от миналата седмица в страната, където се срещна с американските войски, разположени в югоизточната част на страната, и изнесе реч за единството на Запада срещу руската агресия. 

 

Към днешна дата обаче Байдън старателно настоява, че САЩ ще спрат до тук. На 22-ри март Джейк Съливан, съветникът по национална сигурност на САЩ, отрече американците в момента да обучават украинци. 

 

"Разбира се, имаме американски войски, които защитават територията на НАТО“, продължи той.

 

Но Байдън каза нещо съвсем различно в понеделик… 

 

След като направи забележки относно новото бюджетно искане на Белия дом, Байдън отговори на репортерски въпрос относно коментарите, които направи по време на срещата с 82-ра въздушнодесантна войска в Полша, в която той намекна, че американските сили ще отидат в Украйна. Байдън отрече това, което е имал предвид и допълни: 

 

"Говорим за подпомагане обучението на украинските войски, които са в Полша". 

Притиснат отново, Байдън каза: 

 

"Имах предвид, че съм с украинските войски, които са в Полша, и разговарям с тях".

Възможно е Байдън да е искал да каже "американец", когато е казал "украинец" втория път. Вариант е и да е преувеличил степента, в който американски войски съветват украинските сили как да използват помощта за сигурност, предоставена от администрацията на Белия дом.

 

Говорител на Пентагона не отговори веднага на искания за коментар, нито представители на украинското правителство. Варшава не би потвърдила каквито и да било взаимодействия между американски и украински войски.

 

"В Полша има украински войници, които редовно взаимодействат с американските войски и президентът имаше предвид това“, уточни служител на Белия дом. 

 

Множество служители на Конгреса в ключови комисии по национална сигурност казаха, че не са знаели за подобна обучителна мисия.

 

И американските, и британските служители казаха в първите дни на войната, че украинските войски в крайна сметка биха могли да бъдат обучени извън Украйна, ако конфликтът се проточи и се стигне до бунтове. Полша вече се превърна в основния център за страните, които изпращат своите оръжейни пратки за Украйна. 

 

Обединеното кралство и американското европейско командване координираха полети до полски военни летища от множество страни в Европа, от които украинските войски зареждат противовъздушните и бронирани ракети, военни дажби, боеприпаси и бронежилетки на камиони и ги транспортират обратно през граница до обекти в рамките на Украйна. По-конкретно - украинците може да се нуждаят от обучение за някои оръжия като ракети земя-въздух Stinger, които не са имали преди инвазията, но са изпратени от САЩ, Германия, Латвия и други страни. 

 

Попитан директно в понеделник дали САЩ обучават украинските войски на тези нови оръжия, висш служител на отбраната каза пред репортери, че САЩ са фокусирани върху предоставянето на оръжия, които украинците вече знаят как да използват, и нищо не се е променило от страна на Вашингтон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2967 |29.03.2022 Зам.-министър на туризма: Над 125 000 украински граждани са влезли у нас от началото на войната . 0| 3070 |28.03.2022 125 500 украински граждани са влезли в България от началото на войната . 0| 3398 |27.03.2022 Българският патриарх: Да сведем глави пред трагедията на украинския народ . 0| 4552 |26.03.2022 Речта на Байдън във Варшава - предупреждение за Путин и подкрепа за украинския народ /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads