Реклама / Ads
8| 3109 |10.01.2022 НОВИНИ

Politico: Ще се научим ли да живеем с коронавируса след Омикрон?

.
Омикрон предизвика безпрецедентна вълна на COVID-19 в Европа. Мутацията на коронавируса е значително по-заразна и това означава, че е трудно за хората да се предпазят от инфекцията. И въпреки че според данните в момента Омикрон е по-безопасен, болниците и други ключови сектори могат да стигнат до ръба през следващите седмици. Причината - поставянето на голям брой хора под карантина. Какво следва?
 

Някои учени считат, че сегашната вълна на COVID-19 може да е изход от продължилата 2 години пандемия. Според тях това ще помогне да се премине в нова фаза, в която хората ще се научат да живеят с вируса. Други обаче считат тези прогнози за по-скоро оптимистични и предупреждават, че това може да доведе до появата на нова и по-опасна мутация на вируса. 

 

Колко голяма може да е вълната? 

 

Политическите лидери в редица държави сравняват вълната от Омикрон с приливна вълна - във Франция бе отчетен главозамайващ рекорд от 270 000 случая във вторник, а притеснителни стойности отчитат и държави като Гърция, Италия и Испания. Източноевропейските държави тепърва откриват първите си случаи на Омикрон. 

 

Здравните експерти обаче са съгласни, че за разлика от миналата година интензивните отделения в лечебните заведения не са в риск от препълване. Омикрон пробива имунната бариера, но проучвания показват, че разработените срещу инфекцията ваксини все още предпазват от най-лошите сценарий. 

 

Във Великобритания например - първата европейска държава, регистрирала случаи на Омикрон, отчетоха рекорд във вторник. Заразени са 200 000, а натискът върху болниците се засилва. Броят на пациентите, поставени на вентилация обаче, остава постоянен въпреки увеличаващия се брой на новозаразените. Това е добър сигнал за останалата част от Европа. 

 

Колко зле може да стане?

 

Омикрон може да пробие имунната защита от ваксините или антителата на преболедували COVID-19. Важното обаче е, че бустерните дози изглеждат ефективни, а самият Омикрон е по-малко опасен спрямо предишните мутации на вируса. Изследванията сочат, че вариантът се концентрира в горните дихателни пътища, избягвайки по-чувствителните бели дробове, които водиха и до летални случаи или усложнения.

 

Здравните системи в отделните държави обаче все още са под натиск въпреки положителните данни. Проблемът е голям, когато голяма част от персонала в лечебните заведения бъде поставен под карантина. Застрашени са услуги от първа необходимост и критични инфраструктури, които и без това могат да подкопаят и малкия възход, който икономиките имаха пред последните 2 години. 

 

Всички последствия от Омикрон обаче тепърва ще стават ясни. Вариантът започва да се разпространява и сред по-възрастните хора, които са в риск от по-тежко протичане на болестта.

 

Кога ще приключи всичко? 

 

Флеминг Конрадсен, професор в Копенхаген, очаква Европа да бъде на много различно място до края на февруари. Учените предполагат, че това може да е край на пандемията и вирусът ще продължи да циркулира, но ще е по-малко опасен за хората. Но сред експертите няма консенус за това как точно ще се развие пандемията и възможно ли е това изобщо да се случи. 

 

Някои посочват, че предпазните маски ще станат нещо напълно регулярно в Европа, какъвто е случаят в Азия по време на грипния сезон. 

 

Съществуват и предупреждения, че е възможно Омикрон да доведе до появата на по-опасна мутация на вируса. Причината - няма консенсус сред учените и по въпроса дали Омикрон ще остане по-малко опасен. Възможно е мутацията да продължи да се развива. Някои наричат бързото разпространение на варианта “кутия на Пандора”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5225 |28.12.2021 Politico: 2022 ще е критична за върховенството на правото . 3| 3019 |17.11.2021 Politico: Европа се въоръжава срещу Русия и Китай с обичайното - документ . 4| 3940 |15.11.2021 Politico: Кирил Петков е големият победител от изборите в България . 39| 4651 |07.11.2021 Проф. Костов: Живеем в експеримента на едно мнозинство, което не вярва в науката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads