Реклама / Ads

4| 2650 |10.03.2021 НОВИНИ

Politico: Ваксинационен Апартейд и COVID утопия

.
Има два типа хора в пост-пандемичния свят - ваксинирани и неваксинирани. И сега държавните лидери в цял свят обмислят да направят това съвсем официално. Какво ще се случи, ако държавите поемат по този път? В какъв свят бихме живяли само след месеци? Politico разказва с няколко алтернативни сценария...

Зелените паспорти за имунизирани са вече реалност в Израел. В страната близо половината от възрастното население вече е ваксинирано срещу COVID-19. Миналият месец правителството съобщи, че фитнеси, хотели, басейни и културни събития ще станат достъпни за онези граждани, които представят QR код, доказваш тяхната ваксинация. Великобритания обмисля нещо подобно, а в Европейския съюз също има такова предложение, с което да се улесни трансграничното пътуване. Дори Франция - бастионът на антиваксърите в ЕС, се качва на борда.


Експерти по етика и експерти по обществено здраве обаче отбелязват, че подобна мярка ще е дискриминираща, особено в момента, когато светът изпитва недостиг на количества препарати срещу COVID-19. Но това много лесно би могло да се превърне в реалност, веднага щом предлагането стане по-голямо от търсенето.


Около тези ваксинационни пропуски има много въпроси. Начинът, по който те се управляват и как ги възприема изобщо обществото ще са определящи за това дали те ще са пътят за връщане към нормалността. Много е възможно всъщност те да доведат до разгръщане на един антиутопичен фантастичен сценарий.


Какво би могло да ни очаква? Ето някои сюжети от Politico...

 

#1 COVID утопия


Краят на 2021 г. Пандемията по никакъв начин не е към края си, но поне веднъж за последните две години нещата вървят по план. Съществуваха съмнения, че събитията ще се развият благоприятно и спрямо очакванията. В крайна сметка няма прецедент.  Никой не знаеше колко политически усилия, техническа координация и научна гъвкавост ще бъде нужна, за да се създаде системата за имунизационните пропуски, с която да се спре предаването на вируса. Успехът все пак е налице и е повод за пир.


Консорциумът на компаниите Big Tech и Big Business успя да убеди Световната здравна организация да се присъедини към разработената от тях платформа. Правителствата в цял свят оставиха настрана проблемите и притесненията и се качиха на борда.


Междувременно СЗО излезе с обща дефиниция за "имунитет", която е широко приета и позволява бързи актуализации в регистъра. Ясните послания към обществото помагат на хората да разберат какво е нужно да направят, ако ваксинационният им статут се промени - например, ако се появи нов вариант на COVID-19, срещу който не са ваксинирани. Налична е социална, медицинска и финансова подкрепа за хора, които изведнъж се оказват без имунитет.


Има и ясно разписана система за хората, които не са ваксинирани. Тези, които не могат да получат доза по медицински причини, имат възможност да се тестват срещу COVID-19 в домовете си, ако искат да знаят своя статут. Предложен им е пълен достъп, в случай че са защитени.


За тези, които отказват ваксинация по други причини, бързите антигенни тестове и тестването у дома са широко достъпни, за да се установи имунния статус. Това се прави на всеки няколко дни. В по-голямата част от случаите оплаквания от тази мярка няма. 


#2 Ваксинационен Апартейд * 


Краят на 2021 г. По нищо не личи, че пандемията е приключила. Това все още е много далеч. Имунизационните паспорти вече се изискват за влизане в по-голямата част от обществените сгради и частните бизнеси. 


Заради опасения от фалшифициране превърнаха хартиените носители в нещо изключително обременяващо. Дигиталните документи направиха придвижването на хората без смартфон трудно. Изостри се класовото неравенство. Дори най-богатите хора можеше да се окажат "аутсайдери". Изтощената батерия можеше да означава отменени планове за вечеря и прочее…


Още в началото на годината политици като Маркус Сьодер, ръководител на германската провинция Бавария и потенциален кандидат за канцлер, отбеляза, че в дългосрочен план не е справедливо да се лишават от облаги онези, които допринасят за гарантиране здравето на обществото чрез ваксината, дори ако това е доброволен акт.


А сега, след като тези имунизационни пропуски са ежедневие, ваксините на практика се оказаха задължителни. Поне за онези, които искат да се движат нормално. Малко разпоредби включват хората, които не могат да се ваксинират по медицински причини. Така много бременни жени, имунокомпрометирани хора не могат да ходят на работа, да посещават по-голямата част от градовете, в които живеят.


Създаде се контрадвижение на антиваксърите и активисти, защитаващи неприкосновеността на личния живот. Те се събират в бункери. Това доведе не само до поява на огнища на епидемията, но и на политическо насилие. Нараства натискът върху правителствата да обявят постигането на т.нар. "стаден имунитет" и всичко да бъде отворено отново.


*Апартейд (буквалният превод е "разделяне" или "изолация") е политиката в ЮАР от 1948 до 1990 г. Тя е дискриминираща спрямо чернокожите и според нея само бялата раса може да участва в държавното управление.


#3 Завръщане в бъдещето 


Краят на 2021 г. Пандемията още не е приключила, но правителствата вече са задействали системите за имунизационни пропуски, които вече са добре внедрени в обществения и търговския живот на страните. Хората вече са толкова изморени от мерките и искат да излязат от кризата, че са готови да анправят всичко необходимо, за да се върнат към нормалността.


Единственият проблем е, че с настъпването на зимата програмата вече е остаряла. Определението за "имунитет" се основава на предположенията, направени през лятото. Хората се върнаха към нормалния си начин на живот преди пандемията, но новите варианти на вируса се увеличават и ваксините губят своята ефективност много по-бързо от очакваното.


Правителствата се надпреварват да ваксинират наново, но болниците постепенно се препълват и се задават нови национални карантини...


#4 Правните абсурди 


Краят на 2021 г. Пандемията все още не е приключила, а се оказа, че имунизационните пропуски се оказаха пълен провал. 


Сега изявленията от началото на годината изглеждат абсурдни. Едно от тях дойде от британския премиер Борис Джонсън, който определи пропуските като нещо ново за страната, което обаче трябва да се вземе под внимание въпреки възраженията на "пламенни либертарианци". Те бяха само върха на айсберга…


Връщайки се назад, не би трябвало да е никак изненадващо, че решенията на държавите да въведат тези паспорти падаха в съда. Идеята се оказа до голяма степен неприложима. Ваксинираните получават някои облаги - влизат по-бързо в някои обекти например, но законът прави забраната всеки да ходи където си иска на практика в нецелесъобразна. Бизнесът се сблъсква с вероятни правни последствия, ако такива пропуски бъдат наложени. Освен това собствениците на обекти се превърщат в уязвими за завеждане на дела, ако някой се разболее.


Носенето на маски се превърна в едно от оръжията на културната война в някои държави. Областите с по-висок дял на етническите малцинства и имигрантите виждат по-агресивен полицейски контрол.


#5 Цяла нова картинка


Краят на 2021 г. Пандемията все още не е свършила, а сега има и още нещо, за което да се притесняваме. 


Що се отнася до имунизационните пропуски, правителствата започнаха годината с гръмки обещания за координирани действия. Но в последният месец на 2021 г. на масата са конфликт на интереси, правни организации, 


Но с всеки изминал месец ставаше все по-ясно, че всеки ще върви по своя собствен път - конфликти на интереси, правни проблеми, режими за поверителност на информацията, политически календари... А вътрешните проблеми бяха други - лобиране за определени технологични компании, конкуренти, схеми…


Малко от различните системи са на практика съвместими. Трябва едно приложение, за да се лети с определена авиолиния, друго - за да се посети футболен мач, билет с ваша снимка, за да посетите нощен клуб... При всяко преминаване на национална граница се изисква съвсем различен набор от приложения.


Всеки режим има различен списък на одобрени ваксини. Различни нива на "одобрен имунитет". И всичко това подлежи на фалшифициране.


От друга страна, изисканите ресторанти, скъпите фитнес зали и частните училища използват налагането на имунитет като маркетингов инструмент. Районите с много ваксинирани привличат все повече инвестиции.


#6 Защо да се хабиш? 


Краят на 2021 г. Пандемията не е точно приключила, но по всичко личи, че това е съвсем близо. Една от причините, поради които Световната здравна организация се обяви срещу имунизационните пропуски по-рано тази година бе несигурността около самите ваксини и около това дали прекратяват предаването на инфекцията.


Оказа се, че те предпазват както имунизираните, така и предотвратяват от заразяване останалите. И докато хората, получили ваксина, се радваха на своята нормалност, прегръщаха внуци, играеха футбол на закрито и прочее, всички твърди антиваксъри застанаха на опашката от желаещи.


Държавите така и не постигнаха напълно мечтания стаден имунитет и все още се появяват нови варианти на инфекцията от време на време. Рядко обаче се разболяват достатъчно хора, за да се стигне до болница. Както при обикновения грип, няколко уязвими хора все още умират.


След този флирт с имунизационните пропуски и всички политически, етични, правни и логистични препятствия, обществото реши, че животът с друг сезонен вирус е по-поносим от алтернативата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 36| 4768 |04.01.2021 POLITICO: ”Има такъв народ” ще е трета политическа сила на парламентарните избори в България . 9| 3992 |01.12.2020 Politico: Проблем на България и С. Македония е, че ЕНП не е твърда към Борисов . 51| 7109 |17.11.2020 Politico: Всички губят от противопоставянето на България и РСМ . 31| 8585 |16.09.2020 Джеймс Пардю пред Politico: Системата в България потиска личната инициатива, заглушава медиите и отблъсква чуждите инвестиции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ