Реклама / Ads
28| 5774 |28.02.2011 НОВИНИ

Политиците готови за данъчна проверка

.
Цветан Цветанов
Политиците са готови да се подложат на пълна данъчна ревизия.
 

Това показа проверка на "Труд". Поводът бе интервю на вътрешния министър Цветан Цветанов, в което той призова: "Нека всички политици да свалят данъчната тайна и доходите и имотите им да излязат на светло." Вицепремиерът настоява това първо да направи държавният глава Георги Първанов. "Нещо повече, нека президентът каже и за апартаментите на синовете си", каза Цветанов пред "Труд". "Президентът няма никакви притеснения", коментира прессекретарят на Георги Първанов Бойка Башлиева. "Още повече че държавният глава няма какво да прибави към вече декларираното", добави тя. Според Башлиева Първанов се надявал, че когато окончателно излязат резултатите от проверката на НАП, свързана с тъщата и тъста на Цветанов, той няма да избяга от политическа отговорност, ако има нарушения. "Няма нищо ново, откакто съм в политиката", каза премиерът Бойко Борисов. И добави: Нямам от какво да се притеснявам освен това съм сам. Който иска и когато иска, може да ми направи проверка и ревизия. Те го правят и сега."

Председателката на парламента Цецка Цачева също обяви: "Готова съм за пълна данъчна проверка", а заместникът й Анастас Анастасов (ГЕРБ) каза: "Да, съгласен съм, няма от какво да се притеснявам." "Мога да покажа само кредити, спестявания нямаме със съпругата ми, освен едни 35 лв. в неин влог отпреди много години", добави той. Волен Сидеров, лидер на "Атака", вчера не отговори по джиесема си. Но заместник-шефът на парламента от партията Павел Шоповбе категоричен: "Разбира се, нямам нищо против. Нямам от какво да се притеснявам."

Другите заместник-шефове на парламента от БСП Георги Пирински, от "Синята коалиция" Екатерина Михайловаи от ДПС Христо Бисеровне вдигаха мобилните си телефони. "Понеже инициаторът е Цветан Цветанов, е хубаво да се припомни, че той имаше конкретен повод. Аз нямам притеснения", коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. "Ако се подхожда принципно, би трябвало въпросът да се уреди цялостно, а не конюнктурно, защото Цветанов има проблеми. Проверките да започнат от сегашното Народно събрание, Министерския съвет, после бизнеса и всички, които имат отношение към формирането на общественотомнение", добави той. Според Станишев трябва да има прозрачност по отношение на политиците - за всички, с ясни правила и критерии. Затова, ако бъде внесен такъв закон, БСП ще го подкрепи.

Лидерът на ДПС Ахмед Догансъщо не бе открит за коментар. От пресцентъра на ДПС поискаха писмени въпроси и обещаха отговори, които не бяха получени до редакционното приключване на броя. "Декларирането на имущественото състояние на хората, заемащи висши държавни длъжности, пред Сметната палата, е задължително и това е така повече от 12 г.", каза лидерът на ДСБ Иван Костов. И припомни, че Законът за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, е приет през 2000 г. по време на управлението на ОДС. Проверката не е въпрос на желание или разрешение, а на спазване на закона. В този смисъл ние съвършено коректно спазваме закона, още повече че излезе и законът за конфликт на интереси. Това означава, че е създадена система, която влиза в действие, и започват проверки всеки път, когато има несъответствия между доходите и начина на живот на всеки политик", каза Костов.

"Нямам никакви притеснения да се проверят доходите, имотите и разходите ми, още повече че аз лично не съм участвал в управление", каза и лидерът на СДС Мартин Димитров. И добави, че човек се съгласява с това в момента, в който реши да влезе в политиката, защото за имотите на политици има специален закон. Имуществените проверки не са концерт по желание, а въпрос на спазване на законите, каза Димитров. Той припомни, че проверката на вицепремиера Цветан Цветанов, направена от НАП, не бе по негова воля, а предизвикана по сигнал от комисията по корупция в парламента, защото имаше съмнения. "На мен ми се иска още да бъдат проверени политиците, които вземат решения за изграждането на руските енергийни проекти в България, и най-вече на тези, които имат отношение към АЕЦ Белене", допълни Димитров.

Подобен беше коментарът и на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. "Има си специален закон, според който всички политици на постове са длъжни да декларират имотите, доходите, заемите си. Това важи за премиери, министри, заместник-министри, депутати, ръководства на партии", каза той. "Интересно е само защо вицепремиерът Цветанов се сети да зове за прозрачност чак когато се разбра за апартаментите му и се оказа, че роднините му не могат да докажат откъде са придобивките и доходите им", допълни Каракачанов.

В същото време обаче законът за публичния регистър не предвижда лицата, заемащи държавни длъжности, да обявяват всяка година и заплатите си, както и да описват произхода на останалите суми, които декларират. Прозрачност може да има само ако всяка година пред Сметната палата се обявяват имуществото, приходите, източниците им и разходите на политиците от високите етажи. "Нямам никакви притеснения, готова съм по всяко време", каза лидерката на НДСВ Христина Христова. И добави: "Освен това имаме данъчни декларации и декларации пред Сметната палата, би трябвало тези две институции да си взаимодействат." (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5116 |25.02.2011 РЗС: От НАП нарочно забавиха проверката на шефа на МВР . 9| 5045 |25.02.2011 Шефът на НАП: Има заподозрени за изнасяне на данни от проверката на Цветанов . 12| 4758 |22.02.2011 От Тановгейг печелят политиците . 24| 4743 |04.02.2011 Имаме прекрасен закон, но не сме готови за него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads