Реклама / Ads
12| 5624 |05.10.2020 НОВИНИ

Политолог: Ако България продължава да действа така безхаберно, ще бъде спряно финансирето от ЕС

.
Иван Начев Източник: НБУ
Във всички случаи политическият натиск към България ще се увеличава. Досега всичко беше много дипломатично – някак се казваше, че вървим напред, но вече очевидно имало нещо, преляло чашата, и в крайна сметка доведе до това, че и в двата доклада да няма добра оценка за това, което се случва в България. Ако България продължава да действа така безхаберно, както в момента, ще се стигне до постепенно спиране на финансовите й средства, което не е добре за българското общество.
 

Това коментира пред БНР политологът и преподавател в НБУ Иван Начев.

 

Ние сме в група, която ще бъде дългосрочно наблюдавана, допълни той.

 

"Дебатите в Европейския парламент днес, посветени на България, са показателни за усилията и амбицията на новата Европейска комисия да постави върховенството на закона в основата на разпределението на средствата в ЕС", смята Начев. Въпреки необвързващия характер на резолюцията, която предстои да бъде гласувана, политологът вижда потенциалните рискове.

 

По думите му един по-негативен сценарий може да доведе да бъдат по-внимателно разпределяни тези средства, а дори и до спиране на някои от европейските фондове за България.

 

"Това не е първи случай, когато в ЕП се приемат подобни резолюции, същото беше с Полша и Унгария", припомни Начев.

 

„Разликата с България обаче все пак е в това, че европейските пари, фондовете, в случая с Полша и Унгария доведоха до повишаване на стандарта и качеството на живот. Ако погледнем икономическите данни, ще видим, че тези две държави постепенно доближиха средноевропейския стандарт, средноевропейското живеене на обикновените хора, докато това в България не се случва и това е по-големият проблем“, допълни политологът.


Според него страната ни е разполагала с достатъчно време, за да има видими резултати за гражданите у нас, тъй като вече 14-а година сме в Европейския съюз, или повече от два програмни периода, в които се разпределят евросредства.

 

„Видими резултати има от гледна точка на инфраструктура, но от гледна точка на начина на живот няма видими резултати. Това е повече от очевадно“, бе категоричен Начев.


По думите му във всички икономически доклади се казва, че в България качеството на живот се влошава. "Това ерозира доверието в самия Европейски съюз и недоверието към българските институции ще се пренесе и към европейските.", изтъкна още Начев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6126 |05.10.2020 Корупцията в България влиза във фокуса на разговорите в ЕП . 31| 8180 |04.10.2020 /на живо/ Ден 88: В навечерието на дебата в ЕП за проблемите в България . 31| 9031 |04.10.2020 Христо Иванов: Борисов ипотекира България . 23| 15488 |04.10.2020 ЕП: Дълбоко съжаляваме и заставме зад законовите искания за демокрация в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads