Реклама / Ads

31| 7522 |04.10.2020

Христо Иванов: Борисов ипотекира България

.
Борисов е ипотекирал България в полза на корупционните проекти за строителство на АЕЦ Белене и на Балкански поток, изобличен публично като продължението на Турски поток през територията на страната. Нашето и следващото поколение ще изплащаме заемите на българската държава за морално и технически остарели енергийни мощности от миналия век, които обслужват руските геополитически интереси и захранват чекмеджетата на предалите националния интерес за няколко пачки в евро управляващи клептократи.

Това е кражба от нашето бъдеще. Продължението на Турски поток през нашата територия се финансира изцяло от българските данъкоплатци и ще транзитира 90% руски газ през България и Сърбия до Унгария. Така се изключва конкуренцията, изключва се прозрачната търговия и най-важното – осигурява се дългосрочна енергийна зависимост на страната ни. Всичко това ще има пряк негативен резултат върху разходите на българските граждани и индустрията за енергия – факти, които неизменно сме подчертавали в позициите си по темата.


Освен това – не се предвижда да бъдат газифицирани общините, фирмите и гражданите в Северозападна България, въпреки че трасето на тръбите е при тях.


От Демократична България отдавна предупреждаваме за последствията от този икономически неизгоден и политически заробващ проект. Налагането на санкции, коментирано в София от помощник-държавния секретар в Бюрото по енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ, върху компаниите, участващи в строителството на Турски поток, включително и неговото продължение на територията на България, е просто поредното потвърждение за характера на проекта.


Продължаващите разходи за проекта АЕЦ Белене при яснота, че той няма да бъде реализиран – както поради остарялата технология на реакторите, така и защото е икономически несъстоятелен – е престъпно ограбване на българските граждани, изгубено време и похабен обществен ресурс.


Какво трябва да се направи?


Незабавно да се преразгледа решението за нов кредит на „Булгартрансгаз“ за продължаване строителството на Балкански поток, в контекста на предстоящите санкции върху проекта. Ревизия и огласяване на всички направени и планирани разходи.
Да бъдат спрени всички процедури, действия и плащания за проекта АЕЦ Белене.
Да бъде направен независим международен одит на дейността и решенията на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Булгартрансгаз и Националната електрическа компания (НЕК), отнасящи се до изграждането на двата проекта.


Модернизирането на енергетиката ни - чрез гарантиране на сигурност на доставките и диверсификация - е от първостепенна важност за защитата на националния интерес.

 

Facebook, Христо ИвановРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Журналист: Борисов тегли шута на създателите си безобразно. Държи се като бито куче 36| 19902 |04.10.2020 . Борисов: Едно време не можехме един виц да кажем срещу властта. Сега на площада казват каквото искат 76| 5299 |04.10.2020 . Борисов отново на инспекция. Този път - на храм 23| 4460 |04.10.2020 . 29 въпроса към Борисов и Гешев: Българи в чужбина питат за корупцията, свободата на медиите 38| 6849 |03.10.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ