Реклама / Ads
31| 8167 |04.10.2020 НОВИНИ

/на живо/ Ден 88: В навечерието на дебата в ЕП за проблемите в България

.
Източник: БГНЕС
Наситена със събития бе поредната протестна седмица. Почти три месеца изминаха от началото на гражданското недоволство. Утре в Брюксел се очаква обстоен дебат за ситуацията у нас, за върховенството на закона, борбата с корупцията и отчетността на главния прокурор.
 

Хронологията на събитията следим на живо. 

 

21.00 ч.

 

В този час в "Триъгълника на властта" зазвуча химна на Република България.

 

Протестиращите потеглиха на обичайното си шествие към Орлов мост.

 

20.50 ч.

 

Постепенно се събраха хора на площада под прозорците на властта. Множеството продължава да не е голямо. Към момента обстановката е спокойна.

 

20.35 ч.

 

"Една от тези госпожи е заявила, че ние на протеста използваме езика на омразата. Това е много възмущаващо. Ами ние не трябва да сме толкова зли, наистина. Нека дойдат тук да ги целуваме, да ги прегръщаме, да ги галим по тиквените глави и да им заковем каскетите на място, без езика на омразата. Напускам ви за ден, скъпи приятели. Отивам да извърша национално предателство", посочи от протестната трибуна проф. Велислав Минеков, който утре заминава за Брюксел.

 


.
Снимка: БГНЕС.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

20.00 ч.

 

Постепенно се събират протестиращите в района, станал известен като "Триъгълника на властта". Към този част не се е събрало голямо множество. Обстановката под прозорците на властта е спокойна.

 

19.00 ч.

 

Под прозорците на Брюксел се проведе днес протест срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Граждани застанаха пред сградата на Европейската комисия ден преди дебата за върховенството на закона у нас.

 

Демонстрантите обърнаха внимание на Доклада на ЕК за върховенството на закона в частта му за България, който беше публикуван на 30 септември.

 

Предстои утре да бъдат обсъдени очертаните в доклада промени и да бъде дебатирана проекторезолюцията за България, която трябва да бъде гласувана в четвъртък.

 


Днешният протест идва ден след четвъртото Велико народно въстание и поредната заявка на властта, че няма да подаде оставка. През тази седмица излезе докладът на Европейската комисия, в която бяха очертани основните проблеми у нас. Управляващите обаче го разчетоха като положителен и заявиха, че Брюксел ни е похвалил за борбата с корупцията. Междувременно днес стана ясна и проекторезолюцията, която е доста по-остра от иначе дипломатичният доклад. Повече за нея може да прочетете тук. 


А иначе - хиляди граждани се стекоха на жълтите павета вчера. Четвъртото велико народно въстание премина спокойно, като за пръв път в спирка на протеста се превърна площадът пред храм-паметника “Св. Александър Невски”. Хронологията на събитията може да видите тук. А обобщението - тук. 


До този момент общо три Велики народни въстания са се провели в столицата, като при две от тях се стигна и до известна ескалация на напрежението. Така имаше при първият национален протест, който започна още от сутринта. Имаше пребити журналисти, задържани граждани. Пострадаха и полицейски служители.


На 22 септември пък в късните часове до ескалация се стигна, след като протестиращите се преместиха пред сградата на вече бившето Народно събрание в района на паметника на Цар Освободител, където бързо бе образуван полицейски кордон, който не пропускаше протестиращите да преминат по улицата между БАН и НС.


Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.


По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.


Вече дни наред освен протести в района, станал известен като “Триъгълника на властта”, граждански акции има и на различни точки в столицата. Чест обект на общественото недоволство са медиите - протести вече няколко пъти е имало пред сградата на Българската национална телевизия. Припомняме още, че преди няколко дни там възникна известно напрежение по време на предаването “Панорама”. Гост в студиото бе политологът Стойчо Стойчев, който бе замерян с яйца при излизането си от сградата.


ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 13674 |03.10.2020 /на живо/ Ден 87: Велико народно въстание IV. Народът отново е на площада /видео и снимки/ . 15| 6598 |02.10.2020 Ден 86: Утре е свикано ”IV Велико народно въстание”. Стотици интелектуалци подкрепиха протеста /снимки и видео на живо/ . 1| 4789 |01.10.2020 Над 73 милиона зрители са гледали дебата между Тръмп и Байдън, сменят правилата на двубоя . 28| 6402 |30.09.2020 Елена Поптодорова за дебата Тръмп-Байдън: Демократът не загуби равновесие и взе преднина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads