Реклама / Ads
31| 6355 |08.12.2020 НОВИНИ

Политолог: Ако някой си мисли, че ще се качи на гърба на господин Борисов...

.
Татяна Буруджиева и Антоанета Христова
До този момент всички атаки към Борисов имат за резултат фактът, че ГЕРБ е първа политическа сила. Ако някой си мисли, че ще се качи на гърба на господин Борисов и по този начин ще покаже, че той е различният, че може да управлява, ще покаже само, че иска да го прави.
 

Този коментар дойде от дежурните политолози, от които обичайно сме свикнали да чуваме хвалебствени слова по адрес на властта. След временно затишие рамо до рамо в ефира на bTV застанаха Татяна Буруджиева и Антоанета Христова, за да коментират насрочените от президента Румен Радев избори, мотивите зад решението и проблемите пред политическите формации да се организират до заветната дата 28 март.

 

Христова заподозря скрит мотив в решението на държавния глава да насрочи парламентарните избори за възможно най-ранната дата. ФрогНюз припомня, че миналата седмица от Централната избирателна комисия посочиха, че по Конституция президентът има право да отложии изборите с два месеца. Това обаче не се случи.

 

"Началото се избира тогава, когато хипотезата да не може да се сформира правителство е много голяма и когато следва от това реално дълъг процес на управление на служебно правителство", посочи Христова.

 

По думите и ако до такъв сценарий се стигне, служебен кабинет ще организира както предстоящи парламентарни, така и президентските избори.

 

"Първият аргумент на президента е собственото му последователно отношение към това управление и този кабинет. В този смисъл е много логично - след като и на протестите заяви, че този кабинет трябва да си отиде, няма много политическо оправдание пред хората да отлага изборите. Вторият аргумент - изостря вниманието и на хората, и на политиците. До средата на януари са празници и това е изгубено време. Остава много малко време. Забравяме цялата подготовка", посочи Буруджиева.

 

Според Христова краткият срок не е в полза на извънпарламентарните политически сили, които "в момента тичат".

 

"Те ще имат кратко време - това е работа по места, организиране на структури. Трудно ще е за такъв кратък срок. Протестите са само платформа. От тук нататък следват много други действия. Втората сила, която ще е затруднена в срока, това е БСП", отсече Христова.

 

Съгласна с нея бе и Татяна Буруджиева, която посочи, че левицата ще бъде затруднена заради липсата на избрани областни представители, които да отговарят за структурите по места.

 

"Има висока мотивация в лидерите на отделните политически сили извън парламента да се обединят. Но всички те би трябвало да се прикачат към някой от по-големите към тях, за да могат да управляват. Все ми се струва, че трудно ще има обединение преди избори и ще се опитат да го формират в зависимост от резултатите”, посочи Христова в отговор на въпрос очаква ли се силно анти-ГЕРБ обединение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5069 |27.11.2020 Доц. Мангъров: Лекарите да лекуват. Страшно е, някой може да загине, но няма друг начин . 19| 6497 |18.11.2020 Политолог: Инцидентът с ветото за Северна Македония е куриозен от много гледни точки . 12| 4190 |10.11.2020 Захариева: Нека Скопие не се осланя на това, че някой ще натисне България да си затвори очите . 6| 5595 |06.11.2020 Захари Карабашлиев: Наблюдаваме демократичен процес ”на живо” и ми се иска някой тук да си вади поуките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads