Реклама / Ads
0| 3319 |25.05.2022 НОВИНИ

Политолог: Петков се опитва да прехвърли „топката“ за отношенията с РСМ върху президентската институция

.
Борис Попиванов Източник: БГНЕС
Със своето изявление, със своя призив министър-председателят Кирил Петков се опитва да прехвърли „топката“ и отговорността за отношенията със Северна Македония върху президентската институция, така че да излезе от своята собствена отговорност и да се опита да застане под авторитета на президента, смята политологът Борис Попиванов.
 

„Нямаме нова ситуация в отношенията между двете България и РСМ, независимо от иначе похвалния диалог между двамата министър-председатели Петков и Ковачевски, така че не е ясно каква полза би донесъл този Консултативен съвет“, обясни той.

 

„Президентът ще прецени внимателно каква информация има и какви развития има по казуса със Северна Македония, ако реши да свика Консултативен съвет точно по тази тема, защото всъщност вече голяма част от мотивите да не бъде необходим непременно такъв съвет на тази тема бяха вече огласени. Всъщност преди пет месеца такъв съвет вече беше свикан и той стигна до една единодушна позиция, че въпросното българско вето върху преговорния процес на Северна Македония за Европейския съюз не бива да бъде вдигано преди Скопие да изпълни българските условия. До този момент, пет месеца по-късно, няма никакви индикации и сигнали, че такова нещо предстои и че Северна Македония е готова на каквито и да било отстъпки“, добави политологът.

 

Що се отнася до това какво увеличава подкрепата към партия „Възраждане“, Попиванов обясни: „Както сегашната опозиция, така и сегашните управляващи, прекалено често сменят своите позиции, прекалено често се опитват да угодят на различни групи в българското общество и по този начин сами подкопават почвата под себе си, докато „Възраждане“ и Костадинов са последователна и крайна опозиция на цялото статукво. Те не приемат нито ГЕРБ, нито сегашната четворна коалиция. В този смисъл успяват да натрупат подкрепа именно по силата на такова последователно отрицание, без задни вратички, без исторически компромиси и без шикалкавене, а интересът към партията на Стефан Янев е обясним като интерес към нова партия и то от бивш премиер, който беше премиер миналата година“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3207 |25.05.2022 Петков в Давос: Ако действаме заедно, ще постигнем енергийна независимост и по-зелена икономика . 0| 9429 |25.05.2022 Проф. Радулов: Хора от екипа на Петков водят разговори за евроинтеграцията на РСМ зад гърба на външно . 0| 3405 |25.05.2022 Манолова: Петков да не се крие зад Радев, а да каже каква е позицията му . 0| 4002 |25.05.2022 Върти ли община Ловеч незаконна търговия с траурни стоки? Агенции: Опитва да ни вземe бизнеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads