Реклама / Ads
4| 5696 |02.08.2021 НОВИНИ

Политолог: Почти всички искат правителство, но могат да докарат нещата до там, че да няма кабинет

.
доц. Борис Попиванов Източник: БГНЕС
Алчността и глупостта водят разговорите между партиите до крайности с целия риск накрая всичко да се срути. Почти всички искат правителство, но почти всички са готови да докарат нещата до там, че да нямаме кабинет. Ако ИТН искат да останат на политическата сцена, трябва да си дадат сметка, че хората не са гласували за тях в такива огромни количества, че еднозначно да им възложат отговорността за властта, а са им дали малко предимство, което изисква диалог и разбирателство с другите.
 

Това заяви пред Българското национално радио политологът доц. Борис Попиванов. 

Повод за коментара му е напрежението през последните дни, което се появи между така наречените партии на протеста. Основният конфликт е между “Има такъв народ” и “Демократична България”.

 

ФрогНюз припомня, че  сряда Христо Иванов прочете декларация от парламентарната трибуна, в която заяви, че подкрепа от страна на "Демократична България" за бъдещ кабинет ще има срещу внимателно подбран кабинет от личности, които привличат доверие. Посочи, че формацията не предлага номинации, но спомена имената на трима министри от служебното правителство - Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков.

 

Ден по-късно на трибуната излезе Тошко Йорданов, който нападна икономическия екип в служебното правителство. Йорданов видя желание за намеса по отношение състава на бъдещия кабинет и така напрежението започна да расте с всяка изминала минута.

 

В крайна сметка Йорданов посочи, че "Има такъв народ" остават отворени за преговори, а топката е в полето на "Демократична България".

 

В петък стана ясна кандидатурата на премиера - Пламен Николов, а критиките по негов адрес не закъсняха.

 

Вчера във видео интервю, публикувано във Facebook Слави Трифонов заяви, че “Демократична България” иска постове, въпреки че твърди обратното. Освен това формацията е четвърта политическа сила и според шоумена и лидер на ИТН няма право на подобни претенции. 

 

Последва реакция и от Христо Иванов, който заяви, че твърденията за кадруване са пълни лъжи. 

 

“Всеки в тази ситуация се опитва да следва своята линия до дупка, защото е убеден, че рано или късно другите ще отстъпят. Всичко това обаче е част от политическата криза, която започна преди година с протестите и с изхабяването на ГЕРБ... Необходимо е да се реализира някаква позитивна програма, защото само с критика и отрицание на ГЕРБ не може да се стигне до ясна и категорична доминация", посочи доц. Попиванов.

 

Според него е излишно вкопчването в желанието за писмено споразумение между партиите, "защото ИТН може да се съгласи да подпише нещо, но в последствие да реши, че няма да го изпълни". 

 

"ИТН имат за цел да охладят прекалените претенции на ДБ. Свръхсамочувствието на ДБ играе лоша шега и трябва да са внимателни. Интересът на ДПС е свързан с вътрешноорганизационното им укрепване. Те имат интерес сега да има правителство, в което различни интереси на Движението да могат да бъдат защитени. Това е играта на правещи мнозинство", коментира още политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3323 |02.08.2021 Емилия Милчева: Всички вкупом декларират, че не ги е страх от трети избори. Това “безстрашие” се пише на сметките на суверена . 3| 4209 |30.07.2021 Атанас Костадинов: Изпариха се всички мантри за това, че БСП е партия на статуквото, ние сме носители на промяната . 0| 3341 |30.07.2021 Оранжев код за жега в почти цяла България . 0| 3287 |28.07.2021 Купеният вот под надзора на служебното МВР - почти на 0

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads