Реклама / Ads
53| 7903 |31.05.2015 НОВИНИ

Полиция влезе в ромската махала в Гърмен, роми бягат

.
Полиция в махала "Кремиковци"
Служители на полиция, ДНСК, общината, пожарната и РЗУ влязоха в ромската махала в Гърмен, за да проверят какво се случва там. Вчера тези действия бяха анонсирани от вътрешния министър Румяна Бъчварова, която бе на място, предаде bTV.
 
Част от ромите започнаха да изнасят багажа и сами да рушат къщите.Незаконните къщи били само 24. От утре всеки може да закупи мястото си за лев и десет на квадратен метър.

Размирната ромска махала „Кремиковци“ в Гърмен отново се върна в реалните си граници отпреди десетина години. В момента, шест дни след инцидента на 24 май, там са останали около 300 души, т.е. след бунтовете заради страх от вендета и саморазправа са се изнесли над 400 души в неизвестна посока и за неопределено време, пише "Струма".

Някои са опънали шатри край махала „Комсала“ в Гоце Делчев, което притесни местните роми, други са отпрашили към родните си места в Пазарджик, Пещера, Велинград, или са приютени от техни близки из страната, докато утихнат страстите.

Свещеникът отец Георги не се сърди на малолетните престъпници от ромската махала, които вчера го нападнаха и удари.

Въпреки мерките на държавата, хората не се отказват от планирания за 2 юни голям протест с искане незаконно пребиваващите роми да бъдат изселени. Жителите в района очакват подкрепа от цяла България.

Проблемът е, защото ромите са дадени на концесия на ДПС. Не може  от един битов скандал , да се стигне до война. Моделът на Доган рухна, каза по Нова телевизия учителят Манчо Джуркин.

Не ни се мисли какво може да стане на 2 юни, когато изнича ултиматумът. Може да се стигне до толеми безредици, смятат жители на Гърмен.

Може да стане  Катуница-2. Каквото стане, стане -  отвърнаха ромите.

Искаме да се споразумеем. Няма да има кражби и побоища, както те твърдят, рече водач на циганите. Ако искат мирът да е , както досега , няма да се разберем, отсякоха гърменлии.

До момента 124 покани за доброволно събаряне на незаконни ромски постройки в кв. „Кремикови” са изпратени повторно от ДНСК. Първите подобни покани са получени още през 2013 г. Според кметицата Минка  Капитанова държавата си измива ръцете, като ги изпраща повторно и протака решението на проблема. Тя обясни, че всеки ден продължават да се извършват проверки по адресна регистрация на ромите, тъй като голяма част от тях са заминали при свои близки, за да избегнат сблъсъци с местните жители.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5120 |28.05.2015 Полицията погва циганите из столичните Бояна, Драгалевци, Симеоново . 1| 4921 |28.05.2015 Бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър се предаде на полицията . 1| 5254 |23.05.2015 Смениха шефа на полицията в Търговище . 2| 4541 |21.05.2015 Икономическа полиция подхваща матурата по български

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads