Реклама / Ads
10| 3853 |04.10.2023 НОВИНИ

"Помага" ли Борисов на правителството, което решава проблемите, създадени именно от ГЕРБ?

.
Източник: личен архив
„Ако не бяха ГЕРБ и ДПС, нямаше да го има това подписано споразумение», заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов снощи в Сливен по повод вчерашната 7-часова среща в парламента между правителството, депутати и протестиращите енергетици, свикана от премиера Денков. Тя завърши с положителен резултат и споразумение, което днес трябва да се гласува в Народното събрание.
 

"Изпратих тримата ни водещи за еврофондовете и енергетиката Томислав Дончев, Теменужка Петкова и Десислава Атанасова", каза Борисов, като пропусна да уточни, че те се появиха половин час след началото на срещата, когато стана ясно, че диалогът с протестиращите, поведен от Денков, ще доведе до споразумение.

 

А отсъствието на Борисов направи впечатление. Може би защото всички миньори и енергетици в залата добре помнят как през 2020 година именно той обеща скоростно да затвори ТЕЦ-овете. На 10 декември в Брюксел Бойко Борисов заяви, че България ще успее да се вмести в параметрите за съкращаване до 2030 г. на изпускания от индустрията въглероден двуокис до 55% спрямо равнището от 1990 г. Той направи изявление преди началото на Европейския съвет, в чийто дневен ред една от основните точки беше борбата с климатичните промени. Само два месеца по-рано, на заседанието на Европейския съвет през октомври 2020, той твърдеше друго - че “лимитът“ на собствения капацитет на България е 40%.

С тази позиция от 2020 г. Борисов дефакто даде съгласие животът на българските ТЕЦ-ове да трае до 2030 година, без да е ясно с какви други мощности ще ги замени.

 

Не го пожали и Бисер Бинев от КТ Подкрепа, който по време на срещата с министъра на енергетиката Румен Радев през мантинелата на магистралата онзи ден заяви, че за всичко е виновно правителството на Бойко Борисов и г-жа Петкова.

 

Това не му попречи вчера в предизборната кампания за местни избори да заяви - "В целия този разговор за затваряне на мини и централи няма отговор на най-важния въпрос - заместващата мощност. Както се спрат, какво правим? Трябва да се намалят вредните емисии, с какво ще ги заменяме?

 

Какво му е попречило да реши този въпрос преди години и защо само преди 3 години е направил точно обратното – не стана ясно.

Нито отговори и защо неговото правителство не въведе механизъм за капацитет на въглищните централи – първото искане на протестиращите вчера, след като крайният срок беше 1 юли 2021 година.

 

Въпросът не е само в тая сфера, същото бе в земеделието. С огромни усилия успяхме да помогнем пак на това правителство.», каза още Борисов и пропусна да уточни, че проблемите в земеделието са пословични за последните 15-20 години, а по време на правителствата на ГЕРБ само се задълбочиха.

 

Изводът е, че Борисов с огромни усилия помага на това правителство да реши огромните проблеми, заварени именно от дългогодишното му управление – във всички сфери.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3370 |04.10.2023 Ще се радваме на много слънце днес . 5| 3906 |04.10.2023 Димитър Манолов: Това го наричам полуспоразумение . 2| 3837 |04.10.2023 КТ "Подкрепа": Не търсим затишие . 7| 4751 |04.10.2023 Попитахме ChatGPT защо е важно да се гласува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads