Реклама / Ads
7| 2922 |05.01.2023 НОВИНИ

Скандал в парламента: А.Василев от ПП и гербаджията Ж. Атанасов в челен сблъсък за енергетиката

.
Съпредседателят на ”Продължаваме Промяната” Асен Василев и Жечо Станков от ГЕРБ влязоха в пряк словесен сблъсък в кулоарите на парламента и пред медиите. Според ГЕРБ трябва да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн.

Тази позиция заявиха по-рано в изявление, излъчено във Фейсбук, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисова и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков.

 

"Докато е бил шеф на енергетиката, Асен Василев е нанесъл непоправими щети. Изходът е служебният кабинет да отвори наново Плана за възстановяване и устойчивост", каза Борисов.

 

Василев започна да отговаря пред стаята на партията, но срещна острия отпор на Станков. „От 2022 трябва да намаляваме с 10% капацитета на тези централи. 250 дни е работил ТЕЦ 2 на пълна мощност, тази година трябва да работи само 50 дни“, сметна Станков.

 

От три централи в Маришкия басейн ще бъдат затворени 2024 г., продължи той.

 

А Асен Василев започна да дърпа документа, на който Станков се позоваваше. Ето, в анекса на Плана го пише, не дърпайте документа, ядоса се депутатът на ГЕРБ. А Василев обясни, че просто искал да го види.

 

Спрете да лъжете, ядоса се бившият вицепремиер.

 

Към скандала се присъединиха и депутати от "Възраждане", които също скочиха срещу затварянето на централи, обвинявайки "Промяната".

 

Станков и друг път е бил „герой“ в подобни сценки. Миналата година той прекъсна брифинг на Кирил Петков. Бившият премиер толкова се изнерви от нападките на герберския депутат, че отне микрофона, който Станков тогава използваше, за да му заглуши брифинга.

 

На извънредна пресконференция тази сутрин Теменужка Петкова и Бойко Борисов описаха апокалипсис, ако въглищните централи в Маришкия басейн бъдат затворени. Ангажиментите за затварянето бяха поети от правителството на Кирил Петков и в частност според Петкова от тогавашния финансов министър Асен Василев.


"Само Асен Василев е участвал в преговорите, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн. Нито един експерт от Министерството на енергетиката не е присъствал на тези преговори, нито е искано становище от тях." Това каза бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова на извънредна пресконференция на партията тази сутрин.


ГЕРБ настоява служебното правителство да отвори отново Плана за възстановяване и ангажимента за закриване на Маришкия басейн и сроковете да бъдат предоговорени. Същото искане вчера издигна и партия "Възраждане".


Петкова показа и отговор на министъра на енергетиката Росен Христов на нейн въпрос в парламента. В него Христов разкрива кой и как е поел ангажимента за затваряне на въглищни мощности до 2026 година в Плана за възстановяване и устойчивост.

 

Отговорът на министъра посочва, че преговорите са водени лично от Асен Василев; че в министерството на енергетиката не е правен анализ на мярката и на това колко и кои въглищни мощности трябва да отпаднат; че лисва анализ на алтернативните технологии и на необходимото време за внедряване; и че няма анализи на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на последствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост.

От ГЕРБ коментираха, че отговорът на министъра на енергетиката потвърждава съмненията им, че въглищните ни централи са спазарени срещу "лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите. Националният ни интерес е предаден заради корупционни схеми. Решението е взето в Министерството на финансите, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на експертите. Без да има виждане как ще се изпълни ангажимента".

 

"Кирил Петков и Асен Василев са персонално отговорни. Единият е договорил ангажимента, другият го е парафирал. Национално предателство, което ще ни струва на страната ни преки загуби от 6,4 млрд. лева на година. Свиване на износа и на БВП с толкова. 4 % спад на БВП, съизмерим с ефекта на КОВИД кризата; Превръщането на България от нетен износител в нетен вносител на енергия. Недостиг на енергия в пиковите периоди. Невъзможност да се пипнаха бизнеса при високи цени на енергията. Загуба на над 20 000 работни места (пряко и косвено) и социално-икономически катаклизъм за четири района, както и 1,9 млрд. лева изхарчени за батерии вместо за далеч по-ефективни алтернативи. Още толкова след 6-7 години за рециклирането им; също и згуба на минимум 1,0 млрд. лева от забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост, заради прокарването на лобисткия проект за батериите", каза Теменужка Петкова.

 

"Това са корупционни схеми с Джемкорп, и ако не бяха паднали от власт, щяха да са необратими процесите. Така че Кирил Петков само ги е парафирал, реално Асен Василев ги е договарял", коментира Бойко Борисов.

 

"Асен Василев всъщност е бил премиерът. Те заради това искат сега зад акад. Денков да се скрият като министри. Вие представяте ли си, ние на 12-тата година казахме, че можем да мислим за друг премиер. Те на 6-я месец не могат да излязат, и Кирил, и Асен, с физиономиите си и да кажат: "Ние искаме да поемем отговорността". А пред тях трябва да застане Денков, зам.-министър по наше време, за да станат те пак министри и Асен Василев еднолично да управлява", заяви Борисов.

 

"Има нарушения на законодателството. Аз си спомням, че нашия парламент прие решение за задължаване на Министерски съвет за предприемане на всички необходими мерки за недопускане в дългосрочен план прекратяването на функционирането на централите в Маришкия басейн. Кой си позволи да наруши решение на парламента?! Конституцията нарушават непрекъснато, ама сега нарушават решение на парламента. Този, който нарушава този закон, е Асен Василев", това каза на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

"За времето докато Асен Василев е бил отговарящ за енергетиката, освен че са внедрили Джемкорп навсякъде, са нанесли щети така, както не могат да бъдат възстановени", добави Борисов. "За утре искам да бъде изготвена таблица колко милиарда лева са излезли от джоба на българина заради горивата по времето на правителството на "Промяната", заръча още лидерът на ГЕРБ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2950 |27.12.2022 Премиерът на Япония уволни четвърти министър в опит да заздрави засегнатото от скандали правителство . 10| 3186 |21.12.2022 Скандалът в Народния театър се пренася в президентството и МС: Актьори искат оставката на Минеков от Радев . 23| 3207 |20.12.2022 Скандално Русия спря изучаване на български език в училищата в окупираните земи на Украйна, маха бг-портрети . 0| 2651 |20.12.2022 Fight Impunity: Брюкселското НПО в епицентъра на Катарския скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads