Реклама / Ads
57| 5846 |29.07.2012 НОВИНИ

М. Попова: Докладът на ЕК е част от развитието на България

.
М. Попова
Политическото говорене е много по-лесно, изкушава, но от висотата на президентската институция докладът изглеждал като част от развитието и напредъка на страната.
 

Докладът на Европейската комисия и процесът на реформи от 2007 година насам трябва да се възприемат като част от развитието и напредъка на страната, заяви по БНР вицепрезидентът Маргарита Попова.

Политическото говорене е много по-лесно. То изкушава, но от висотата на президентската институция казваме друго: "За нас е важно е да възприемем този доклад и целия процес на реформи, случили се от 2007 г. до днешния ден, като част от развитието на България в интерес на всички български и на останалите европейски граждани". Този доклад на ЕК не е годишен доклад. Политиците се изкушават да го коментират в много черни краски, но за мен сега, като държавник, е важно да  се види, че този поглед не е толкова полезен. Докладът обхваща дейността на почти цялата политическа класа и е важно да видим какъв е бил подходът, какъв е и какво искаме да се случи оттук нататък в рамките на съдебната система.

Според нея в момента се акцентира върху необходимостта от ясни и прозрачни процедури в съдебната система, но трябва да се постави акцент и върху хората

След като направихме добри изменения в Конституцията и законите, трябваше, към днешна дата, да разгърнем конкретни правила и за атестирането, и за повишенията и въз основа на тази ясни и категорични правила да продължи тази кадрова практика във ВСС. Това трябваше да направим. Затова нашите европейски партньори казват: „Направете го, защото иначе, отстрани погледнато, оставаме с впечатлението, че се губи посоката, че не показвате устойчивост.

Големият въпрос за посоката на реформата и големият въпрос за независимостта на съдебната система е въпрос на вътрешна независимост и на вътрешна устойчивост, тоест на жизнеспособност на съдебната система, заяви Попова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6639 |17.07.2012 Евродокладът: Мафията ви влияе на властта . 20| 5561 |08.05.2012 М.Попова: Влиянието между президент и правителство е неизбежно . 22| 5728 |15.03.2012 М.Попова: Готови сме за Шенген . 34| 5730 |02.03.2012 Маргарита Попова: Не бих призовала за връщане на бонусите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads