Реклама / Ads
0| 2574 |13.05.2023 НОВИНИ

Европейска нощ на музеите в цялата страна

.
Провежда се у нас Европейска нощ на музеите Източник: БГНЕС
Изложби, концерти, работилници, филми, организирани турове с гид – 64 музея и галерии ще предложат богата програма в рамките на „Европейска нощ на музеите“ в София.
 

През целия ден днес до 24 ч. столичани ще могат да посетят десетки събития с вход свободен, да обиколят някои от най-интересните изложбени пространства, да се потопят в света на съвременното изкуство и науката и дори да се пренесат във виртуалната реалност.

 

Зад инициативата стои Френският институт в България в партньорство с Министерството на културата и Столичната община.

 

По този повод Френският институт в София е подготвил интересна програма. Медиатеката му ще представи подбрани преживявания във виртуална реалност. Посетителите й ще се разходят из Париж, като разгледат виртуално Сена, Айфеловата кула, Кметството, музея Орсе, църквата Свети Юсташ, Операта Гарние и ще полетят в космоса с помощта на френския астронавт Тома Песке.

 

Предвидени са и прожекции на френски филми от 70-те години на ХХ век. Столичната община ще представи своите галерии на открито – на Моста на влюбените, в градската градина и до „Кристал“. До кино „Кабана“ от Италианското посолство ще подредят специална изложба по повод Деня на Европа.

 

За меломаните са предвидени и концерти – в къщата-музей „Панчо Владигеров“, в СГХГ, в музея „Земята и хората“ може да се чуе орган.

 

Днес от 18.00 ч. до 24.00 ч. сградата на Столичната община на улица „Московска“ №33 ще бъде отворена за посетители, които искат да разгледат специалната селекция със 160 фотографии на "Етюд-и-те на София", представящи забележителностите на столицата.

 

Посетителите ще научат историята на сградата, ще могат да надникнат в кабинетите, в залата на Столичния общински съвет и в Контактния център. Инициативата е част от програмата на "Европейска нощ на музеите - София". 

 

Регионален исторически музей - София също отваря врати със специални събития, изложби, образователни ателиета, обиколки с екскурзовод.

 

С вход свободен са постоянната експозиция в сградата на пл. „Бански“ №1 (12.00 – 22.00 ч.), Археологическото ниво на базиликата Света София (10.00 ч. – 17.30 ч.), Комплекс „Антична Сердика“ (12.00 – 22.00 ч.), Триъгълната кула на Сердика (12.00 – 22.00 ч.).

 

Софийската градска художествена галерия и нейните филиали - галерия "Васка Емануилова" и галерия-музей "Дечко Узунов" - също очакват посетител, за да им покажат изложби и съпътстващи събития.

 

Вратите на музеи, галерии ще бъдат отворени в градовете в цялата страна.

 

Програми са подготвени във Варна, Бургас, Димитровград, Казанлък, Пловдив и др.

 

За всички, които в забързаното ежедневие не са могли да посетят изложба, музей, днес имат тази възможност. В галериите, музеите са организирани срещи с художници, писатели, музиканти. Ще звучат концерти, организирани са работилници и забавления за деца.

 

На европейско равнище Нощта на музеите се организира за 19-и път с участието на над 3000 музея в 30 държави.

 

България участва още от началото през 2005 година.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4076 |05.05.2023 Акад. Николай Денков: Цялата тази пушилка е, защото ГЕРБ не знае какво да прави . 1| 2897 |05.05.2023 Почина първият българин с европейска титла в леката атлетика . 16| 2763 |02.05.2023 Сийка Милева: Терористичният акт срещу Иван Гешев е акт срещу цялата държава . 17| 2649 |02.05.2023 Прокурори и следователи излизат на протест в цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads