Реклама / Ads
46| 3579 |09.05.2021 НОВИНИ

Посланик Митрофанова: България има нужда от парите на ЕС, но отношенията с Кремъл не трябва да са жертва

.
България е малка страна, която трябва да се развива. Европейският съюз дава средства и го разбираме, но не мисля, че аради това трябва да се пренасят в жертва отношенията между Москва и София. Блоковата дисциплина не трябва да пречи на сътрудничеството между нашите страни.
 

Ето така посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова обясни случващото се в България и политическият курс, който е поела София по отношение на Кремъл. Думите на дипломата идват на фона на няколко неща - Денят на Европа и Денят на победата, скандалите в Чехия, случаят с Навални, шпионажа, Украйна и разширяващата се пропаст между Москва и Запада.

 

Митрофанова определи оказването на сериозен натиск спрямо Русия като неоснователно. По думите й понятията като "демокрация" и "човешки права" се използват за оказване на въздействие на определени страни, а на всичкото отгоре изгонването на руски дипломати от България предшества период на разцвет - визити на Радев, Борисов...

 

Политическата обстановка у нас към днешна дата руската посланичка определи като "сложна".

 

"Вие сте парламентарна република, което е доста сложна форма. Тя може би е потребна за богатите страни. Надявам се на следвщите избори да се даде възможност за коалиционно правителство", обясни още Митрофанова пред bTV.

 

Енергийните проекти също не останаха без коментар. Дипломатът посочи, че отказът от строежа на "Белене" не е най-правилният, а опасенията за използването на проекта като лост за влияние са неоснователни.

 

 

По отношение на шпионските скандали, в които България също се оказа замесена, Митрофанова не каза нищо съществено. Посочи, че прокуратурата не е казала какво и как е правила, какво разследване е водено. А чешкият въпрос отдавна бил затворен, имало разбирателство, че става дума за човешка грешка и руска следа няма.

 

Това обаче бе преди години. ФрогНюз припомня, че съвсем наскоро случаят с взривените през 2014 г. оръжейни складове в Чехия отново излезе на дневен ред. Прокуратурата в Чехия посочи, че са замесени агенти на ГРУ, участвали в отравянето на Скрипал и отравянето на Емилиян Гебрев. Така изплува и връзката на "ЕМКО", която е попаднала под прицела на руските служби заради производството на оръжия и износ за Украйна.

 

"Оръжейният бизнес се контролира сериозно. Това не е просто бизнес. Първо трябва да се разследва, а след това да се правят изводи", посочи категорично Митрофанова.

Отравянето на Скрипал пък било интересно. Според руския посланик става дума за действия от страна на английските служби и посочи странното съвпадение с присъствието на военни медици наблизо. Отравянето на Скрипал обаче е станало повод за серия от скандали.

 

Навални пък обичал вниманието. Митрофанова го нарече "националист, но и нарцис".

 

"Трудно ми е да кажа дали присъдата е справедлива, но е за неговата икономическа дейност. Навални е противоречива личност. Предизвика симпатия, когато се кандидатира за кмет. Националист е, но и нарцис. Това е същността му. Започна да прави разследвания, мислеше си, че това ще го докара до голямата политика. Хората обичат хляб и зрелища, но има малка подкрепа. Медиите преувеличават. Навални има нужда от шум около себе си", обясни още Митрофанова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6411 |08.05.2021 Ивайло Мирчев: Няма да е добре за България дългосрочно служебно управление . 2| 3236 |07.05.2021 България е първа по риск от завладяване на бизнеса сред 4 изследвани държави . 78| 3178 |06.05.2021 НАТО изразиха солидарност с България по повод дестабилизиращите действия на Русия . 46| 12760 |05.05.2021 Нинова: „Има такъв народ“, ГЕРБ, ДПС и „Да, България“ опропастиха преизчисляването на пенсиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads