Реклама / Ads
21| 4508 |20.10.2023 НОВИНИ

Посланикът на САЩ в НАТО: Разрешаването на конфликта между Русия и Украйна ще е възможно чрез преговори

.
Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит и министъра на отбраната на България Тодор Тагарев Източник: Министерство на отбраната
"Признателни сме за това, което България направи за Украйна", каза посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит. Тя участва в Международната конференция "Спечелване на мира в Украйна", организирана от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България, която се провежда днес в Централния военен клуб в столицата.
 

Смит подчерта, че на фона на комплексната среда за сигурност САЩ ще продължи подкрепата си към Украйна, но и ще осигури подкрепа на Израел. Тя посочи, че САЩ не просто има капацитета, но и дълга да прави това, предаде БТА. 

 

"Разрешаването на конфликта между Русия и Украйна ще е възможно чрез преговори", смята посланикът на САЩ в НАТО. "Работим в тясно сътрудничество с нашите приятели от Украйна и те посочват мирен план с десет точки. Ние го подкрепяме, както България и други страни", заяви Смит. 

 

По нейните думи Русия "може да установи мир и днес, ако пожелае".

 

"Уви, няма признак, че Русия има желание да седне на масата за преговори дори украинците да казват какво ще означава мирът в региона", коментира Смит.

 

"Ще подкрепим всяко международно усилие и държави, които искат да са медиатори", отбеляза тя и добави, че всичко това е при условие, че Украйна е на масата за преговори и процесът се фокусира върху това Путин да седне на масата за преговори.

 

Смит посочи, че хибридните тактики са ключов фокус за НАТО. "НАТО разглеждаше конвенционалните заплахи, сега разглежда и пълния спектър хибридни тактики. Това е Алианс, който гледа уверено в бъдещето и е подготвен за него", каза Смит. "Всичко, което правим, е да защитаваме хората си", добави тя. 

 

Попитана дали НАТО трябва да реагира по-остро на хибридни и кибератаки Смит заяви: "Не сме пасивни. Алиансът отговаря много проактивно на такива атаки".

 

По-рано днес министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви от същи форум, че България, Румъния и Турция ще започнат скоро противоминна операция в Черно море.

 

Тагарев и посланикът на САЩ в НАТО Н.Пр. Джулиан Смит са провели среща, на която са обсъдили редица въпроси от областта на сигурността и отбраната. Те разгледаха някои аспекти от провелата се миналата седмица среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.

 

Акцент е бил поставен върху изпълнението на регионалните планове на НАТО, многостранната помощ, която България оказва и е готова да продължи да оказва на Украйна, съвместните действия на България, Турция и Румъния за борба с минната опасност в Черно море, както и въпросите, свързани със сигурността на Западните Балкани.

 

Сред обсъдените теми са били също развитието на модернизационните проекти за Българската армия, проектите, свързани с военната мобилност, ангажиментите на България като страна домакин на многонационалната бойна група, както и ролята на САЩ, и взаимодействието между НАТО и ЕС за гарантирането на регионалната сигурност. Двете страни изразиха висока оценка за съвместното сътрудничество в областта на отбраната, съобщиха от Министерството на отбраната.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5764 |20.10.2023 Съдът изгонил журналист от заседание за схемата за износ на забранени стоки за "Вагнер". АЕЖ - България иска проверка . 0| 4290 |20.10.2023 57-годишен мъж е ранен при катастрофа на Подбалканския път . 1| 5208 |20.10.2023 Проф. Константинов: Глоби от 50-100 хиляди лева на кметове и изборният туризам приключва . 26| 4552 |20.10.2023 Български гражданин бе осъден на 18 г. затвор в Лондон за изнасилване на непълнолетни момичета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads