Реклама / Ads
2| 3546 |21.02.2023 НОВИНИ

Посланикът на Турция: Вече не сте ни комшии, а братя и сестри

.
Източник: БГНЕС
„До този момент ние се обръщахме към вас като комшии, приятели. Сега вече се обръщаме към вас като братя и сестри. Вие се отзовахте още в първите часове след трагедията и изпратихте с военните самолети спасителни екипи, които извадиха много хора под руините. От основаването на дипломатическите отношения между двете държави това беше най-силният жест на солидарност, който България ни оказа. За мен е гордост да съм посланик в такава държава“.
 

Това заяви посланикът на Турция Айлин Секизкьок, който се срещна с министъра на отбраната Димитър Стоянов.

 

Посланик Секизкьок посочи, че помощта на България е изключително ценна.

„Министерството на отбраната е готово да продължи да оказва необходимата хуманитарна помощ на Турция.

 

Ние бяхме сред първите отзовали се държави - чрез Военновъздушните ни сили с военните самолети транспортирахме военни медици, спасителни екипи и хуманитарна помощ“, заяви министър Стоянов, като отново изрази искрени съболезнования към семействата на загиналите и пострадалите в тежките земетресения в Турция.

 

По последни данни 41 хил. души са загинали след земетресенията до този момент, а 2 млн. души са останали без подслон.

 

„Ние се опитваме да им осигурим покрив и отопление. Затова сме благодарни, че оказвате пълно съдействие на камионите с хуманитарна помощ, за да преминават транзитно през България до засегнатите райони. Ще разчитаме и на Вашата подкрепа пред Европейския съюз за възстановяване на щетите от земетресението“, каза още посланик Секизкьок.


„Ще имате категорична подкрепа на България в Европейския съюз за всяка необходима помощ за Турция. Ние в Министерството на отбраната оставаме в готовност при Ваши искания да окажем подкрепа според нашите възможности“, заяви министърът на отбраната.

 

Той разказа на посланика, че военнослужещите от Втора механизирана бригада в Стара Загора са събрали дарения за семействата на пострадалите в Турция.

 

„Това е малък жест, но показва нашата искрена съпричастност към вашия народ“, каза министър Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3313 |19.02.2023 Жозеп Борел: Западът да предостави повече военна помощ на Украйна . 5| 3392 |17.02.2023 Демерджиев: Хартиената бюлетина ще създаде предпоставки за много повече манипулиран вот . 2| 3239 |16.02.2023 Джон Малкович излиза на сцената на Народния театър тази вечер . 1| 3195 |15.02.2023 Рокада: Д-р Петър Грибнев вече не е директор на Столичната здравна каса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads