Реклама / Ads
5| 3378 |13.10.2021 НОВИНИ

Кацаров: Училищата ще затворят последни. Тежко болните ще се лекуват с монохронални антитела

.
Стойчо Кацаров
”Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата”. Това заяви на брифинг в здравното министерство д-р Стойчо Кацаров.
 

"Има много точни данни за броя положителни деца в училищата. Статистиката се ползва активно от МОН и информацията се обновява всеки ден. В последните дни има увеличаване на заболеваемостта. Особеност на тази пандемична вълна е по-големият брой положителни деца. Към този момент това не се отразява на хоспитализациите", добавят здравние власти.

 

"Искаме да осигурим преди края на този месец една допълнителна възможност за лечение на тежко болните от коронавирус. Това са т. нар. монохронални антитела, те са неразрешени за употреба в Европейския съюз, но може да бъдат позволени чрез заповед на министъра на здравеопазването. Ако искаме да намалим заболеваемостта и смъртността, си оставя ваксинацията", допълни той.

 

За третата доза: "Министърът не заповядва на лекаря как да лекува. Има официално становище на ЕМА в какви случаи може да се постави трета доза на ваксина срещу коронавируса.

Той коментира още, че ако някой има сигнал, че за диагностични и профилактични манипулации са искани пари, да подадат сигналите към НЗОК за проверка на място.

 

"Делта вариантът циркулира на 100% у нас. Следим него и неговите 38 подварианта.Тези варианти нямат отношение към промяна в клиничната картина към този момент", обясни директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

 

"Тази COVID-вълна се развива бавно, в последните дни се повишава заболеваемостта малко по-интензивно. За начало и край на епидемичните вълни приемаме достигане заболеваемост от 100 на 100 000 на 14-дневна база. От началото на август имаме повишаване на заболеваемостта", добави тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3466 |11.10.2021 Правителството ще предложи на ЕК въглищните централи да се затворят през 2038 или 2040 година . 3| 3521 |11.10.2021 Министър Кацаров: Предстоят промени в болниците, свързани с донорството на органи . 31| 4159 |08.10.2021 Министър Кацаров: Обсъждаме навсякъде да се влиза само със ”зелен сертификат” . 4| 3402 |06.10.2021 Министър Кацаров: Борисов остави лоша здравна система, затова са жертвите от COVID

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads