Реклама / Ads
9| 6449 |31.10.2012 НОВИНИ

Посочиха някои от доносниците на ДС в бизнеса

.
Комисията по досиетата откри доносници и сред бизнеса. След проверка, извършена в ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, стана ясно, че емблематични за Прехода бизнесмени са снасяли информация на Държавна сигурност.
 

От обявената днес информация става ясно, че изпълнителният директор на "Метро Кеш енд Кери" Емилиян Абаджиев е работил за ДС като агент под псевдонима Стефанов, съобщава КРОСС.

Собственикът на превозваческата фирма "Карат С" Миролюб Столарски също е бил сред доносниците на ДС. Той е докладвал информация под псевдонима Митко. Вербуван е 1988 година и няма данни кога е свален от оперативен отчет. Комисията по досиетата разполага с данни за принадлежност на Столарски към службите и след 10 ноември 1989 година.

Собственикът на "Арома" Лукан Луканов е бил щатен служител на СГУ на МВР-ДС. Проверяван е в качеството му на член на Управителния съвет на КРИБ.

Изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев, който е член на УС на КРИБ, също е бил агент на ДС с псевдоним Борис, става ясно от справката на Комисията по досиетата.

И основателят на "Домейн Бойар" Маргарит Тодоров попада сред имената, оповестени от комисията. Тодоров е бил агент на ДС с псевдоним Николов и е проверяван в качеството му на член на УС на организацията. Според публикации през 2010 година Тодоров се оттегля от фирмата.

Комисията по досиетата е установила данни и за Евгений Иванов, който е член на Надзорния съвет на КРИБ. Той е бил щатен служител на Първо главно управление (ПГУ). Иванов е бивш посланик на България към Европейския съюз (1993-1997). Името му е излизало и при предишна проверка на Комисията по досиетата.

Бившият посланик в Русия Илиян Василев е бил секретен сътрудник на Първо главно управление, като името му вече е излизало. Комисията по досиетата обявява и името на бившия подуправител на БНБ Пламен Илчев, чието име също вече е излизало.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 9368 |28.10.2012 Първият мъж на Л. Живкова: Някои от съратниците й сега се дистанцират . 4| 5292 |22.12.2011 М. Бояджийска: Чистим; някои трасета са на асфалт . 78| 5347 |24.11.2011 Корнезов нападна Плевнелиев, пази доносниците . 65| 6025 |28.06.2011 Бойко Борисов: Някои от скука съчиняват глупости

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads