Реклама / Ads
0| 2255 |14.09.2022 НОВИНИ

ЕК: Потреблението на ток да се намали с 5% в пиковите часове, до март с 10%

.
Европейската комисия предлага потреблението на ток в ЕС да бъде намалено поне с 5 на сто в пиковите часове, като страните членки да си поставят за цел до края на март да го свалят поне с 10 процента.

Мерките, свързани с овладяване на високите цени на енергията бяха оповестени в Страсбург от изпълнителния зам.-председател на Комисията Франс Тимерманс и еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон.

 

Общността е изправена пред последиците от сериозното разминаване между търсенето и предлагането на енергия. То се дължи до голяма степен на продължаващото и до момента използване от страна на Русия на енергийните ѝ ресурси като оръжие, заяви еврокомисар Тимерманс, цитиран от БНР.

 

За ограничението на консумацията той подчерта: "Това ще бъде задължително, така че целите да бъдат постигнати от всички. Нека подчертая, че намаляването на потреблението на ток и газ е фундаментално за успеха на всички мерки за справяне с енергийната криза".

 

Комисията предлага още временна горна граница на приходите за производители на електроенергия, които работят на подпределни цени от 180 евро за мегаватчас.

Става въпрос за енергоносители с по-ниски разходи като  възобновяеми енергийни източници, ядрена енергия и лигнит.

 

Приходите над тази граница ще се събират от държавите членки и ще се използват за подпомагане на потребителите на енергия да намалят сметките си.

Солидарна вноска е третото предложение и тя ще е върху свръхпечалбите на нефтения, газовия, въгледобивния и нефтопреработвателния сектор.

 

Франс Тимерманс заяви: "Компаниите, които работят с изкопаеми горива, също печелят извънредно от сегашната ситуация на пазара. Видяхме това през лятото от изключителните банкови дивиденти. Затова като трета мярка искаме те да плащат солидарни вноски в помощ на потребителите на ток".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2251 |06.09.2022 Макрон зове за рязко свиване на потреблението на ток във Франция . 0| 2293 |01.09.2022 Как да намалим сметките за парното? . 0| 2338 |29.08.2022 Френският премиер призова да се ограничи потреблението на енергия . 0| 2505 |12.08.2022 Асен Меджидиев: Ще се постараем да намалим времето на карантина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads