Реклама / Ads
0| 2578 |02.07.2022 НОВИНИ

Повече инвестиции в цифровата инфраструктура и в качествени работни места гласува земеделската комисия на ЕП по предложение на Иво Христов

.
Иво Христов
Брюксел, 30 юни 2022 г. - В специалното становище на Комисията по земеделие към Европейския парламент относно икономическото, социално и териториално сближаване в ЕС бяха приети ключови предложения на евродепутата Иво Христов във връзка с по-добра цифрова инфраструктура в селските региони.

Призивът на Иво Христов държавите членки да насочат повече ресурси към развитие на селските региони, особено в области, като например създаване на дигитална инфраструктура в региони, където нивото на проникване на достъп до интернет е под средното за ЕС, беше гласуван и стана част от окончателното становище на земеделската комисия.


Статистиката показва, че за 2021 г. близо 90% от домакинствата в селските райони имат достъп до интернет, докато в големите градове се стига до 94. В България в големите градове 91% от домакинствата разполагат с интернет, но в селата процентът е най-нисък за целия ЕС - само 72%. В съседна Гърция този процент е 76, в Португалия 78. Само тези държави имат покритие под 80% в селските райони, докато в 16 държави членки процентът е над 90.


Други предложения на българския евродепутат, които бяха приети, включват промотирането на мерки, насочени към намаляване на обезлюдяването на селските региони чрез създаване на по-благоприятни условия за качествени работни места и привличането както на млади, така и на нови участници в селското стопанство. В политиките за развитие на земеделието в селските райони трябва да бъде повишена и трудовата производителност, за да достигнат те конкурентоспособността на другите региони.


По предложение на Христов беше подчертано и че вследствие на Ковид-19 пандемията селските райони увеличиха привлекателността си за хора от други региони, което създава условия за положителна промяна при някои от негативните тенденции там.


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3747 |02.07.2022 Томислав Дончев: Къде повече да се оттегли Борисов? А Петков къде ще ходи? . 0| 2970 |30.06.2022 Електоратът на БСП повече обича Русия от избирателите на Костадинов . 0| 2607 |29.06.2022 Евгений Кънев: Политиката все повече започва да прилича на кална батална сцена . 0| 2901 |28.06.2022 Кошлуков пред СЕМ: Повече технологии в БНТ ще направят телевизията по-гледаема
Реклама / Ads