Реклама / Ads
15| 5226 |04.10.2011 НОВИНИ

Повече средства за наука очакват в БАН

.
Няма научна институция в Европа, която да се намира в такова състояние, в каквото се намира БАН. Така коментира ситуацията в академията нейният председател акад.Никола Съботинов.
 

 

По думите му учените в академията имат основание тази година да поискат от финансовия министър Симеон Дянков повече пари за науката в България, тъй като през 2010 г., освен добрите научни резултати, е била направена значителна реформа в институцията, поясни председателят на академията.

 

Съботинов припомни, че реформата е била свързана със структурни промени и оптимизация на административното обслужване и най-вече с отварянето на академията към нуждите на обществото.

 

Той изтъкна, че предстои разглеждането на проект за бюджет и БАН очаква до края на октомври да стане ясно какъв бюджет ще бъде определен за академията.

 

Що се отнася до това дали ще има протести, ако бюджетът за БАН отново се оказа недостатъчен, Съботинов лаконично отговори: „Не мога да управлявам поведението на хора, които работят без заплати".

 

Председателят на БАН и ректорът на МУ-София проф. Ваньо Митев подписаха днес рамково споразумение между двете институции, което е продължение на дългогодишно сътрудничество.

Съботинов обясни, че на първо място от БАН се очаква помощ в областта на фундаменталните изследвания в биологията, тъй като имаме силни институти в областта на молекулярната биология и микробиологията, както и съвместни програми и съвместно участие по европейски проекти, допълни председателят на академията.

 

Той посочи също, че в резултат на проведените реформи организацията на работа в БАН е ориентирана спрямо приоритетните за цяла Европа научни области, включени и в стратегията на развитие на науката в България - информационни и комуникационни технологии, енергийни източници и енергоспестяващи технологии, нанотехнологии, медицина и качество на живот, биоразнообразие и екология.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 7877 |17.09.2011 И Каролев пише писмо: Стоичков, бъди мъжкар и поне малко повече умен! . 15| 4719 |17.09.2011 Столичани в повече: за 10 г. софиянци са с 10% отгоре . 18| 5801 |30.08.2011 Т. Младенов: Хората ще работят повече и ще получават по-високи доходи . 9| 6089 |21.07.2011 В африкански резерват има повече демокрация от Несебър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads