Реклама / Ads

30| 4199 |08.05.2020

Позиция на БСП – София: Долу ръцете от Паметника на съветския воин - костница на загиналите в Отечествената война!

.
Ние, социалистите от районната организация в ”Лозенец” и Градската организация на БСП в София, категорично се противопоставяме на безумната идея на кмета на района Константин Павлов за премахване Паметник на съветския воин - костница на загиналите в Отечествената война, преместването, незнайно къде, на тленните останки на загиналите бойци и командири от Съветската армия, преоформянето на ”Моста на дружбата” и смяната на името на ул. ”Граф Игнатиев”.

Цинично е подобен акт да бъде свързван с 9 май. Датата е преломна в историята на България и на Европа. Ако нямаше Ден на Победата, нямаше да има Ден на Европа! Нямаше да има обединена Европа. Победата на съпротивата срещу фашизма в България и победата над хитлерофашизма в Европа стават възможни с първостепенната заслуга на Съветската армия. На този ден бе сложен край на ненавистната политика на Хитлер и неговите съюзници.

 

Днес, 75 години след освобождението на България и Европа от фашизма, в условията на световна пандемия и изправени пред глобални предизвикателства, повече от всякога са ни нужни единство и взаимна съпричастност, а не поставянето на нови разделителни линии и противопоставяне на обществото. Зловещо е във времето, когато се борим е една зараза, да се възкресява друга – тази на кафявата чума. Да се правят опити за събуждане на Злото, което отне милиони невинни животи в България и Европа през миналия век.

 

Днес е на мода да не се признава ролята и приноса на Русия за разгрома на Хитлеристка Германия. Има хора, които използват властовите си позиции, за да действат в услуга на своите дребни лични политически интереси, а не за решаването на реалните проблеми на гражданите.

 

Когато имаме най-много нужда, като общество, да бъдем обединени и сплотени, кметът на район "Лозенец" Константин Павлов, от името на институцията, която представлява, предлага премахване на паметника и преместване на тленните останки на освободителите. Зад това неадекватно предложение се крият идеологически подбуди, абсолютно несъответстващо на времето, в което живеем. Историята ни учи да помним и да ползваме поуките от нея за настоящето и бъдещето и никога да не повтаряме грешките на миналото.

 

Подобно деяние ще бъде грубо нарушение на международните норми, залегнали в Женевската конвенция, съгласно които всяка страна има право, независимо от каузата на войната, да има свои военни гробове и паметници на територията на друга страна. И тези военни погребения и паметници са неприкосновени.

 

Правомощията и функциите на районния кмет са да строи и да решава значителните проблеми на живеещите, като подобрява жизнената среда, да опазва културно-историческото наследство и да стопанисва добронамерено общинската собственост. За това е избран мажоритарно, а не да руши, скверни паметта на загиналите воини и да предизвиква международни скандали с нелепи предложения. 


В район "Лозенец" има много наболели проблеми, които не са решени, като презастрояването, липсата на улична инфраструктура и на детски площадки, на дезинфекция на улици и булеварди, предвид тежката епидемична ситуация и др. С това трябва да се занимава районният кмет.

 

Ние, социалистите от районната организация в "Лозенец" и Градската организация на БСП в София, категорично считаме, че направените предложения от кмета на района целят създаване на напрежение и ненужно противопоставяне между хората. За нас това е съзнателен акт на аморалност, ксенофобия и екстремизъм.

Долу ръцете от Паметника на съветския воин - костница на загиналите в Отечествената война, където се прекланяме пред подвига на героите освободители и паметта на всички невинно загинали жертви!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Зам.-кмет на София: След лятото ще знаем загубите от кризата 4| 4249 |28.04.2020 . Позиция на общинските съветници от групата на ”БСП за България” в СОС 1| 4773 |16.04.2020 . Спаси София: 2,5 млн. общински средства за цветя по време на криза 11| 3785 |15.04.2020 . Цената на парното слиза надолу с близо 20 на сто 2| 3155 |01.04.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ