Реклама / Ads
33| 8976 |08.11.2023 НОВИНИ

Правителството актуализира плана за еврото: Приемаме валутата най-рано 2025 г.

.
Mинистърът на финансите Асен Василев
Със свое решение правителството прие актуализация на Националния план за въвеждане на еврото в България, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
 

Промените в плана са разработени и одобрени от Координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, който е със съпредседатели министърът на финансите Асен Василев и управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

 

Актуализацията на документа се извършва с цел адаптация към нововъзникналите обстоятелства и напредъка по техническата подготовка за въвеждане на еврото в България. Част от промените са свързани с приспособяването на необходимите времеви периоди спрямо новата индикативна дата за членство в еврозоната - 1 януари 2025 година. Настоящата версия на плана отговаря на появилите се изисквания за актуализация на ръководствата и функциите на работните групи към Координационния съвет за подготовка на България, се посочва в съобщението.

 

Националният план за въвеждане на еврото в България служи за управление на организацията на въвеждането на еврото, като в него са описани основните направления и дейности, които следва да се предприемат, както и взаимодействията между институциите в рамките на този процес. 

 

Като приложение към плана се включват „Методически указания към административните органи за адаптиране на информационните системи за работа с евро“, чрез които се цели гарантирането на точното и еднакво прилагане на изискванията за въвеждане на еврото от административните органи при привеждането на информационните им системи към работа с евро. 

 

Националният план за въвеждане на еврото в България предвижда мащабна комуникационна и информационна кампания, която ще запознае гражданите с всички практически аспекти на въвеждането на еврото като официално разплащателно средство, чрез предоставянето на точна, достъпна и навременна информация. Кампанията цели ясно да обоснове ползите за икономиката и за повишаване на стандарта на живот в страната от присъединяването към еврозоната, както и да противодейства на всяка дезинформация, която поражда необосновани притеснения у гражданите.

 

Днес премиерът Николай Денков припомни, че има три основни критерия за влизане в еврозоната. По двата от тях се намираме в много добро състояние. Единствено инфлацията ни е по-висока от стриктните изисквания, каза той. Премиерът отбеляза, че има и прецеденти по отношение на този критерий и това е Хърватия. Тя беше приета в еврозоната без да изпълнява този критерий, припомни министър-председателят.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5622 |08.11.2023 Иван Гешев представя партията си утре: Знам всичко за всеки в тази държава . 6| 4382 |08.11.2023 Вижте кога Васил Терзиев ще встъпи в длъжност като кмет на столицата . 6| 4217 |08.11.2023 Хартиената рецепта да допълва електронната, обмисля здравното министерство . 13| 13588 |08.11.2023 Какво знаем за руския "Кинжал", способен да носи ядрени глави?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads