Реклама / Ads
0| 2428 |14.07.2023 НОВИНИ

Правителството се бори за нов модел на работа на болниците

.
Източник: личен архив
Опитваме се да създадем евентуално нов модел на работа на болниците. Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос за състоянието на болниците в област Ловеч министър Хинков посочи, че управлението на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Проф. д-р Параскев Стоянов“ е с 80 на сто акционерно участие на държавата, а останалите 20 % са на общината. Логично общината няма интерес да запази тази болница, която е важна за района, каза още той.

 

В Министерството на здравеопазването (МЗ) имаме много ясна политика за областните болници като основни структуроопределящи болници за отрасъла, допълни той.

 

По думите му през 2001 г. моделът, който е заложен - спирането на приватизацията на тогава съществуващите болници, доведе до това, че сега има паралелна структура на частни болници. Опитваме се да създадем нов модел, който тепърва ще трябва да се обсъжда с директори на болници, включително и на частни, за евентуално публично – частно партньорство и договори между две болници, за да могат взаимно да се справят с липсата на персонал чрез командировки, посочи министър Хинков.

 

В Министерството на здравеопазването последните отчетни данни за май 2023 г. показват, че в област Ловеч единствено в Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести - Троян  е отчетено частично достигане на нивата на основните заплати, договорени в Колективния трудов договор (КТД), каза още той. В останалите болници - в Ловеч, в Луковит, в Троян и в Тетевен, все още не са достигнати нивата на договорените с КТД основни заплати. За май 2023 г. МБАЛ - Ловеч и МБАЛ - Тетевен са отчели разходи за допълнително материално стимулиране, посочи министър Хинков. 

 

С промени в Закона за лечебните заведения са определени лечебни заведения, които могат за бъдат субсидирани за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ при извънредни ситуации, аварии и катастрофи, включително основно за осигуряване на трудови възнаграждения на персонала и на оперативни разходи.

 

В тази връзка е изготвена и нормативна промяна, с която е определен редът за сключване на договорите/анексите - в 30-дневен срок от обнародването на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., в случай че в същия са предвидени средства по бюджета на МЗ за тези дейности. Договорите/анексите са със срок на действие от 25 януари 2023 г. до 31 декември 2023 г., каза още министър Хинков.

 

По думите му болница „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч попада в обхвата, посочен от закона и след обнародването на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. и в случай, че в него са предвидени средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за тези дейности, ще бъде сключен анекс към договора за субсидиране за 2023 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3197 |13.07.2023 Правителството задължи БЕХ да внесе в хазната и печалбите си за минали години . 8| 2497 |13.07.2023 Борисов оглавява комисията по външна политика, Петков - по въпросите на ЕС . 0| 2387 |13.07.2023 Свиленски и Желязков се захапаха за имунитета на Борисов . 0| 2403 |12.07.2023 Борислав Лазаров: В момента има активен метеорен поток, който се нарича Южни делта-Аквариди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads