Реклама / Ads
15| 6081 |21.04.2021 НОВИНИ

Правната комисия прие промени в ИК. Важни новости за българите в чужбина

.
Правната комисия прие някои от предложенията за промени в изборното законодателство. По-голяма част от подкрепата получи законопроекта на “Има такъв народ”. С него се изравняват избирателните права на българите в чужбина и сънародниците ни зад граница, които получават възможността да гласуват с преференция. Вдига се ограничението и за отваряне на избирателните секции.
 

На първо четене мнозинство събра законопроектът на “Има такъв народ”. Той включва  гласуване по пощата за сънародниците в чужбина, ако има такава възможност, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.

 

Предложенията на партията включват още създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат.

И  у нас, и в чужбина ще може да се гласува с машини и електронно дистанционно.

Предвидено е още да няма ограничения в броя на секциите в чужбина, да има видеозаснеане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година.

 

Предлагат също и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък и компактен орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

Мнозинството в Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура, информират от Българското национално радио. 

От формацията на Трифонов са категорични - идеята на ГЕРБ цели единствено да ги предизвика. 

 

Общото в законопроектите на "Изправи се! Мутри вън!" , "Има такъв народ" и "Демократична България" беше акцентът върху гласуването на българите зад граница.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 11845 |21.04.2021 Партийната субсидия няма да е по 1 лев на глас реши правната комисия в НС . 1| 3044 |21.04.2021 Правната комисия в НС започна работа. Мъдри промените в изборния закон . 1| 3091 |21.04.2021 ИСМВ иска комисия да провери полицейското насилие над протестиращи . 0| 3374 |21.04.2021 Борис Цветков: Има опасност родителите, чиито деца не са приети в детска градина, да не получат компенсации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads