Реклама / Ads
9| 3458 |03.06.2023 НОВИНИ

”Правосъдие за всеки”: Радев няма право на коментари при връчване на мандата

.
Велислав Величков
Радев се опита да регулира по недопустим начин конституционно установената процедура. След пропадането на първия мандат, той е длъжен да връчи втория на втората по големина политическа сила. Длъжен е да го направи с цел да се състави. Той няма право на коментари, камо ли на пожелания - "връчете ми папката обратно празна". Това каза за "Офанзива" председателят на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков.
 

"Ако връчва мандати с пожелание да не бъдат реализирани, това означава само едно - иска да управлява еднолично чрез служебните правителства, компрометирайки парламентарната република. Президентът има право на политически изявления, но няма право да се намесва в конституционно установените процедури в своя полза. Последната поголовна смяна на шефовете на служби е негова работа, няма от какво да се възмущава. С цялото си поведение Радев се държи сякаш сме в президентска република", смята той. И допълни, че съставът на ВСС е с изтекъл мандат, но докато бъде избран нов, е легитимен и може да взема решения.

 

"Трябва да се променят критериите за избор на парламентарната квота - трябва да участват представители на другите юридически общности, включително адвокатурата, а не действащи прокурори и съдии да влизат през парламентарната квота. Изборът на действащи магистрати става през професионалните квоти", подчерта той.

 

По думите му Радев би трябвало да свика КСНС. "Аз предпочитам да има дори редовно правителство с третия мандат, а не служебно, защото това е извращение на парламентарната демокрация. Недопустимо е промените в Конституцията да се пишат от ДПС, ние няма да подкрепим подобно нещо", категоричен е Величков.

Според него бившата съпруга на Петьо Еврото Любена Павлова е била момиче на повикване за изпълнение на политически или съдебни поръчки. "За да проговори си има конкретна причина, тя ни казва поне 30% от истината", коментира той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7222 |03.06.2023 Боряна Димитрова поряза тежко Андрей Райчев в опита му да изкара президента Радев пронатовец . 39| 7994 |03.06.2023 Журналистът Петко Георгиев: Кабинет "Денков-Габриел" е тежка загуба за президента Радев и руската пета колона . 90| 5900 |02.06.2023 Протест срещу Радев, отклоняващ България от евроатлантическия й курс и шествие за парламентарна република . 32| 3052 |02.06.2023 Ясен е съставът на кабинета ПП-ДБ-ГЕРБ. Денков и Габриел връщат папката на Радев в понеделник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads