Реклама / Ads
22| 13539 |01.02.2020 НАРОДЕН ГЛАС

„Правосъдие за всеки“: На ред сме гражданите, да си върнем държавата от Гешев

.
Един месец, след като предсрочно зае поста главен прокурор, Иван Гешев поде агресивна атака срещу конституционно установената власт в държавата, като поиска да разследва държавния глава.
 

Прокуратурата публикува записи, събрани със СРС, в които е записан президентът Румен Радев, осъществени и оповестени в грубо нарушение на Конституцията и Наказателния кодекс. По същество това е опит за прокурорски преврат срещу легитимно избрания президент – опит, който вече застрашава демокрацията и правовата държава. Това заявяват от "Правосъдие за всеки".


Вижте позицията на на Инициатива „Правосъдие за всеки“ относно безпрецедентната ситуация в държавата

 

"Един месец, след като предсрочно зае поста главен прокурор, Иван Гешев поде агресивна атака срещу конституционно установената власт в държавата, като поиска да разследва държавния глава. Прокуратурата публикува записи, събрани със СРС, в които е записан президентът Румен Радев, осъществени и оповестени в грубо нарушение на Конституцията и Наказателния кодекс. По същество това е опит за прокурорски преврат срещу легитимно избрания президент – опит, който вече застрашава демокрацията и правовата държава.

Само за месец време главният прокурор успя да се превърне в силовия играч на политическата сцена и да подчини всички власти, на чието разделение той публично каза неотдавна, че не е привърженик. Прокурорската държава придоби завършен вид. При това положение в дълг на всеки свободен гражданин се превръща противопоставянето на новия вид диктатура, която грози правата и свободите на всички ни!

Инициатива „Правосъдие за всеки“ последователно отстоява каузата за защита на Правото чрез истинска съдебна реформа и ликвидиране абсолютната и безконтролна власт на главния прокурор. Днес ние припомняме своите пет идеи за съдебна реформа и предлагаме:

Незабавно започване на широк обществен и професионален дебат за изготвяне и популяризиране на пакет от идеи за конституционни промени в глава „Съдебна власт“ на Конституцията, които да бъдат подкрепени от максимален брой български граждани с национална подписка или референдум.
Ще поискаме срещи с всички посланици на страните от ЕС, представители на ЕК, както и с посланиците на САЩ и Великобритания, за да ги запознаем с нарушаването на принципите на върховенството на правото, както и с опасностите за демокрацията и свободите на гражданите.
Ще сезираме Висшия съдебен съвет /ВСС/ с искане за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор Гешев за нарушаване на Конституцията, превишаване на права, злоупотреба с власт и, при доказано уронване престижа на съдебната власт, гласуване на решение за отправяне на предложение до Президента за освобождаването му от поста.
Внасяне на предложение до Народното събрание за спешно изслушване на главния прокурор за предизвиканата от него криза в държавната власт чрез незаконното оповестяване на записи, направени със СРС, и разследване на Президента на републиката, както и за заявеното от него намерение да спре всякакви контакти с президента до произнасянето от Конституционния съд по отправеното от него питане. Изслушването да завърши с гласуване на решения с пакет от мерки за преодоляване на безпрецедентната криза в държавната власт, включително чрез иницииране на конституционен проект за свикване на Велико Народно събрание, с цел: Радикална промяна в структурата на Прокуратурата, правомощията и отчетността на главния прокурор; намаляване до пет души на парламентарната квота във ВСС, по предложение на гражданите.
Предложение до президента на Републиката за ускоряване на консултациите за конституционни промени и искане за максимално бързо внасяне в НС на Конституционния проект, като ИПВ ще внесе писмено горепосочените предложения.

Властта се провали, държавата се срива пред очите и вече са застрашени базови права и принципи, НА РЕД СМЕ ГРАЖДАНИТЕ, ЗА ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА!"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9282 |01.02.2020 Експерт: Божков ще си плати, за да не бъде екстрадиран в България . 11| 10693 |30.01.2020 Румяна Ченалова: Тихо и на тъмно бетонират недосегаемостта си . 13| 16588 |30.01.2020 Естетиката на прокуратурата е като чувството им за справедливост . 6| 7719 |01.02.2020 Доц. Атанас Славов: Гешев наруши режима на използване на СРС, което е престъпление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads