Реклама / Ads
0| 2921 |13.06.2021 НОВИНИ

Предават Плана за възстановяване на Брюксел до края на юли?

.
Атанас Пеканов Източник: БГНЕС
Важното е тази година да дойдат средствата по Плана за възстановяване и аз съм уверен, че тази година Планът за възстановяване ще бъде предаден в Брюксел. Моята цел е Планът да бъде предаден в Брюксел по време на нашия служебен кабинет, но дори и да не е предаден по време на нашия кабинет, 13% финансиране ще дойдат в България в момента, в който планът е одобрен. Такива са амбициите на вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.
 

„Тоест, може да има разлика в месеци, ако в следващите седмици някои от плановете на тези 23 страни, които се предали плановете си, бъде одобрен, те ще започнат да реализират техните проекти и ще получат 13% финансиране, а ние ще ги получим в момента, в който планът ни бъде внесен и одобрен“, уточни той пред Bulgaria ON AIR.

 

Той изрази надежда до края на юли да са завършени корекциите и Планът да е готов да бъде предаден.

 

Първите COVID субсидии от ЕС подминаха България. Българският план за разпределянето на милиардите все още не е внесен, след като предишното правителство на ГЕРБ отказа да прати своята версия с оправданието, че не е морално отиващата си власт да прави това, още повече на фона на куп критики от страна на партиите на протеста.

 

Приоритетите, които Пеканов очерта са в сферата на образованието и науката, икономиката, отчасти здравеопазването.

 

„И тук вече имаме от една страна доста получени корекции, от друга страна текат и нови проекти. В сферата на образованието имаме вече нови проекти, имаме вече заложени в сегашния план STEM центрове, как тях да ги използваме по-добре, да обучим и учителите как да ги използват, нещо, което липсва. Тоест, не само да заложим инфраструктурата за децата да се изучават, а да сме сигурни, че тя ще бъде използвана по най-добрия начин, като помогнем и на учителите да я използват.  В сферата на здравеопазването също текат промени. Моят колега, здравният министър, е казвал много пъти, че той смята, че не толкова инфраструктурата на болницата трябва да се променя, колкото тяхната апаратура, защото тя е много по-важна за спасяването на хората и за подобряването на нашето здравеопазване. От друга страна, санирането като цяло е важен приоритет и на Европейската комисия. В тази вълна, която е за реновирането на сградите, това е важен елемент, но по отношение на здравеопазването ние виждаме, че има друг приоритет, който е за обновяване на апаратурата“, уточни Пеканов.

 

„За санирането на болниците се правят корекции как парите да бъдат използвани по-целесъобразно“, коментира още той. Искаме да има механизми, по които да гарантираме, че няма да има съмнения. Тоест, ще се гарантира, че по най-добрия начин се прави това така наречено саниране“, коментира още Пеканов.

 

„В здравеопазването е много важно, че търсим да разширим регионалния обхват. Искаме да подобрим здравната ситуация в страната, не само в големите градове. Искаме например да може да се достига до труднодостъпни места. Там има проект, който в момента развиваме, за това спешната помощ да може бързо да реагира, дори на труднодостъпни места. Става дума за медицински хеликоптери, които бързо могат да стигат до тези места. Ние сме единствената страна в ЕС, която ги няма. И затова това е проект, който аз лично смятам, че трябва да бъде приоритетен“, заяви той.

 

Според него държавата е относително неподготвена сега да дойде един свеж ресурс от 12 млрд. лв.

 

„Това не е обвинение към едно или друго правителство, към един човек или една администрация. Когато цялостната визия за държавата е, че тя не трябва много да се меси, става проблематично когато тя трябва да се намеси. А когато се случи голяма криза остава само държавата да ни спаси от ситуация на несигурност, и ако с години сме казвали, че тя не може да го направи, в момента, в който така или иначе трябва да го направи, тя няма капацитета да го направи, какъвто е случаят и сега“, каза Пеканов и обясни, че голяма част от проектите в Плана имат дълъг период на реализация.

 

„Те не са готови да се случат много бързо, защото тепърва трябва да започне тяхното мислене проектиране и случване. В други страни, струва ми се, че това планиране какво може да направи държавата, го има, има готови проекти, които утре да започнат и да се случат бързо, а тук понеже с години малко сме неглижирали ролята на институциите, тази подготовка я няма“, допълни вицепремиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3006 |07.06.2021 Европейската комисия: Има данни, че ваксинираните предават заразата с ковид по-трудно и по-рядко . 1| 3311 |02.06.2021 Радев: Модернизацията и иновации са сред приоритетите в Плана за възстановяване и устойчивост . 1| 3077 |28.05.2021 Проектът за детска болница да бъде рестартиран и да влезе в Плана за възстановяване . 5| 3698 |26.05.2021 Атанас Пеканов: Планът за Възстановяване е под формата на чернова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads