Реклама / Ads

 

3| 2587 |20.05.2021 НОВИНИ

Вицепремиерът Пеканов: Планът ни за възстановяване не е достатъчно готов и амбициозен

.
Атанас Пеканов Източник: стопкадър, БНТ
Планът за възстановяване и устойчивост е уникален ресурс и от години в Европейския паричен съюз и в еврозоната се говори за нуждата от такъв ресурс за преодоляване на кризите по-бързо, за подобряване на икономиката. Това е много важна инициатива. От друга страна, ние заварваме процеса по изготвяне на този План в една много трудна фаза. И заварваме един План, който все още не е достатъчно готов, а по мое мнение и не е достатъчно амбициозен.

Това сподели пред Българската национална телевизия служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който обясни, че в други страни плановете са развити в началото като макрорамка, след което от отделните по-специфични по ресори министерства и експерти. По думите му у нас този подход не е напълно спазен.

 

Припомнаме, че малко след изборите, когато на ГЕРБ им стана ясно, че няма да има кабинет „Борисом 4“, отговорникът за Плана Томислав Дончев се измъкна от отговорност и остави на следващото правителство да го приеме.

 

„Има отворени въпроси, т.е., технически неизправности, които службите на ЕК неформално ни индикират, че не са готови. Т.е., той в сегашния си вид не е готов, а в същото време ние искаме да го подобрим“, поясни Пеканов.

 

Служебният вицепремиер допълни, че някои от критиките са, че в сферата на декарбонизацията няма достатъчно амбиция, заложените проекти не само не са достатъчно, но и не са ефективни. Според Пеканов в социалната сфера също може да има подобрение.

 

Той беше категоричен, че е започнала много интензивна работа и всеки ден се провеждат срещи.

 

„Социалните партньори също казаха, че винаги може да се подобри Планът, но те също така сложиха тежест върху това, че ние искаме част от тези средства да започнат да идват тази година, защото това ще помогне на възстановяването на икономиката. И съответно има един много деликатен баланс между това да се опитаме да подобрим още Плана, но и да не се забавяме много, да се опитаме възможно в най-кратък срок той да е готов. В рамките на този служебен кабинет се опитваме той да е готов“, добави Пеканов.

 

От думите му стана ясно, че се работи активно по осигуряване на прозрачност на изразходване на европейските средства. Той е назначил проверки по всички оперативни програми, за да има сигурност, че те се договарят и изпълняват в нужните срокове. Върви и планирането по следващия програмен период.

 

„По две от оперативните програми има някои притеснения, но бях уверен от управляващите органи, че това е стандартна процедура и винаги в края на програмния период средствата успяват да бъдат договорени, изпълнени и усвоени. Става дума за това, че процентът на изпълнение не е толкова висок, колкото по другите оперативни програми“, обясни Пеканов.

 

Той допълни, че мониторингът е много важен, да се осигури тези средства да стигнат до хората. Такива механизми вече са заложени отчасти в Плана за възстановяване. Според него това е един от най-важните приоритети, ЕК да осигури средствата, които са на всички европейци и на всички българи, да стигнат до тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 2488 |17.05.2021 Петър Ганев: Планът за възстановяване е като "котката на Шрьодингер". Никой не иска да вземе горещия картоф . 5| 2563 |28.04.2021 Проф. Румен Гечев: Планът за възстановяване има изключително значение за България и трябва да бъде внесен в ЕК навреме . 7| 2542 |24.04.2021 Станислав Младенов: Планът за възстановяване и устойчивост разкрива нови възможности за облагодетелстване на властта . 8| 3878 |19.04.2021 Саша Безуханова: Планът за възстановяване е механичен сбор от проекти, програма за бедност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ