Реклама / Ads
4| 6295 |25.07.2024 НОВИНИ

Преди десет години Русия спечели Олимпиадата в Сочи. Скоро стана ясно, че спортистите приемат допинг - под контрола на ФСБ

.
Допинг
Преди десет години Русия спечели Олимпиадата в Сочи. Скоро стана ясно, че спортистите приемат допинг - под контрола на ФСБ Григорий Родченков разказа на целия свят за тези измами.
 

След като Родченков говори за измамите в руския спорт, той беше включен във федералната програма на САЩ за защита на свидетели. Външният му вид беше променен, а местожителството му се пазеше в тайна

През 2014 г. Русия проведе Зимните олимпийски игри в Сочи - и ги спечели. Скоро обаче стана известно, че в страната под контрола на Министерството на спорта и силите за сигурност спортисти системно са вземали допинг, а положителните им проби са подменени. За това разказа пред целия свят бившият ръководител на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков. Издателство „Медуза“ пуска книгата на Родченков „Допинг. Забранени страници."

 

Германският телевизионен канал ARD излъчва разследване „Тайните на допинга на най-високо ниво: как Русия прави победители“. В него се твърди, че руските лекоатлети системно са приемали забранени лекарства със знанието на треньори и служители. WADA започва разследване на Общоруската федерация по лека атлетика.


↓Публикувани са резултатите от разследването на WADA. В него се казва , че лекоатлети от Русия системно приемат допинг (тези, които отказват да го направят, се отстраняват от отбора), служители и треньори се опитват да манипулират резултатите от допинг тестовете, а силите за сигурност им помагат в това.WADA забрани руските спортисти да участват в състезания.

 

В доклада се твърди, че Московската антидопингова лаборатория (която се предполага, че е независима от спортните власти) систематично е улеснявала измамите с проби. Ръководителят му Григорий Родченков е обвинен в умишлено унищожаване на повече от


Родченков, който наскоро замина за САЩ, дава интервю за The New York Times. Той казва, че Русия, след като се провали на Олимпиадата във Ванкувър, започна да работи за спечелването на домашните игри в Сочи. Родченков признава, че е бил лично отговорен за това спортистите да не бъдат хванати за допинг - по-специално той е заменил пробите им с чисти.

 

Руските власти отричат ​​обвиненията. WADA сформира комисия, ръководена от адвоката Ричард Макларън, която да разгледа твърденията на Родченков.


Две седмици преди старта на Олимпиадата в Рио де Жанейро Макларън публикува първата част от разследването. Основните изводи: московската лаборатория прикриваше спортисти, Министерството на спорта знаеше за измамата, допинг тестовете бяха сменени в Сочи, технологията за хакване на контейнери с проби беше разработена от ФСБ.

 

WADA настоява Русия да бъде отстранена от Олимпиадата, но Международният олимпийски комитет (МОК) не го прави — Всички


Излиза втората част от доклада на Макларън: в нея се казва, че повече от хиляда спортисти са участвали в манипулиране на проби. Много от тях са дисквалифицирани доживот и са лишени от медали, Русия губи първото място в класирането на Олимпийските игри през 2014 г. (впоследствие Спортният арбитражен съд ще върне медалите на повечето спортисти, Русия в крайна сметка ще остане на първо място в класирането). МОК назначава собствена комисия, която да преразгледа констатациите на Макларън и WADA.


Комисията на МОК потвърждава, че в Русия има допинг програма.Националният отбор е отстранен от Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Спортистите от Русия имат право да участват в игрите на индивидуална основа; решението за допускане на всеки конкретен спортист се взема отделно от МОК (някои откази изглеждат съмнителни). Допустимите спортисти ще се състезават под олимпийския флаг и химн през февруари 2018 г. като част от отбора „Олимпийски спортисти от Русия“. Тя ще спечели само два златни медала.


Русия изпраща писмо до WADA, в което официално признава заключенията на разследващите комисии, сменя ръководството на Министерството на спорта и РУСАДА, а също така обещава да прехвърли на международната антидопингова агенция оригиналната база данни с проби от московската лаборатория. - от 2017 г. се съхранява в Следствения комитет .

 

Всичко това са предварително зададени условия за пълно завръщане в международния спорт. Изглежда, че руските власти са готови да признаят извършените нарушения и да оставят допинг скандала в миналото.


Но само така изглежда. WADA съобщава, че са направени промени в базата данни, предоставена от Русия, след като тя е достигнала до Руския следствен комитет.Русия отново е отстранена от спортни състезания - сега за четири години. За същия период на Русия е забранено да бъде домакин на големи състезания.

 

По-късно дисквалификацията се намалява на две години - Русия ще пропусне летните игри през 2020 г. в Токио (поради пандемията се проведоха през 2021 г.) и зимните олимпийски игри в Пекин. Ограниченията не са толкова строги, колкото в Пьонгчанг: отборът се нарича „Руски олимпийски комитет“, има право да се състезава не под олимпийския флаг, а под флага на ROC (изобразява пет пръстена заедно с руския трикольор).


На Зимните игри в Пекин отборът на ROC печели шест златни, 12 сребърни и 14 бронзови медала. Това са последните Игри, които подлежат на дисквалификация - след две години в Париж се очаква Русия да може да се състезава под свой флаг и химн.

 

Но само четири дни след края на Игрите Русия нахлува в Украйна.МОК отстранява Русия от всички състезания за неопределено време.Ограничен брой руснаци ще имат право да участват в Олимпиадата през 2024 г. в Париж като индивидуални неутрални спортисти: за разлика от предишните игри, те няма да се състезават като един отбор и страната им на произход няма да бъде посочена никъде.

 

|Meduza,  превод ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2212 |25.07.2024 Правителството прие на първо четене мерки за "френската безработица", източваща НОИ . 4| 2315 |25.07.2024 Полицайката Симона Радева на съд за лично укривателство на Георги Семерджиев . 0| 2210 |25.07.2024 Мъжът, обвинен в опит за убийство на писателя Салман Рушди, получи обвинения в тероризъм . 5| 29245 |25.07.2024 Деси Стоянова напуска bTV

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads