Реклама / Ads
0| 3232 |11.05.2022 НОВИНИ

ЕК предлага да се преследва като престъпление заобикалянето на санкциите

.
До две седмици Европейската комисия ще представи предложение за криминализиране на заобикалянето на санкции в престъпление. Тази стъпка ще помогне на държавите членки да конфискуват активи, замразени в рамките на кампанията за санкции срещу Русия, заявиха пред „Политико” двама служители, запознати с предложението.
 

Комисията ще направи това предложение в съответствие с разпоредба от Договора, която позволява на държавите, в координация с Европейския парламент, да "установят минимални правила относно определянето на престъпленията и санкциите в областите на особено тежките престъпления с трансгранично измерение". Тази стъпка, от своя страна, ще предостави на държавите правно основание за конфискуване на замразени активи, заявиха служителите.

 

Към април държавите от ЕС са запорирали активи на стойност около 30 млрд. евро, включително яхти, вили и произведения на изкуството, принадлежащи на санкционирани физически и юридически лица. Оттогава това число вероятно се е увеличило, допълва БГНЕС.

 

В момента тече дебат дали тези активи могат да бъдат конфискувани. Уловката е, че експроприацията на активи е въпрос на национално законодателство, което е различно във всяка държава. За някои държави избягването на санкции е криминално престъпление, но не и в други. Предложението на Комисията, което ще изисква единодушие между столиците на ЕС, както и съгласието на мнозинството от членовете на ЕП, има за цел да хармонизира тази правна мозайка.

 

Въпросът какво да се прави с активите или постъпленията от тях ще зависи от държавите от ЕС, заявиха служителите, които добавиха, че продължават обсъжданията дали тези средства да бъдат насочени към Украйна. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4297 |11.05.2022 Руската пропаганда показа Бони и Клайд като герои на Деня на победата . 0| 3490 |10.05.2022 Учебната година през 2023 г. да започва на 7 септември, предлага министър Денков . 0| 3737 |10.05.2022 Кметът на Николаев: Основната цел на руснаците е унищожаването на украинците като нация . 0| 3203 |10.05.2022 Юлиян Семерджиев, ТЕЦ “Марица 3”: Чувстваме се като във „филм на абсурда”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads