Реклама / Ads
0| 3475 |10.05.2022 НОВИНИ

Учебната година през 2023 г. да започва на 7 септември, предлага министър Денков

.
акад. Николай Денков Източник: стопкадър, Nova News
Учебната година започва на 15 септември, моето предложение е от 2023 година да започва от 7 септември. В момента не достигат дните за да дадем повече ваканции. През ноември могат да се дадат няколко дни ваканция. Това каза в ефира на Nova News министърът на образованието акад. Николай Денков.
 

„Тази една седмица може да се използва за увеличаване на учебната година от 1 до 6 клас, които да бъдат използвани за нестандартни начини на обучение“, обясни той.

 

Относно предстоящите матури, образователният министър заяви, че организацията е много по-сложна, но се прави всичко възможно да няма проблеми: „Ще има повече отворени въпроси, защото позволяват собствена мисъл от учениците“.

 

Според него все повече насоката ще е към знания и умения, които да стимулират самостоятелно мислене.

 

„Освен по български език и литература и математика има и два допълнителни изпита по избор, те могат да бъдат избрани според собствените интереси на учениците и начин на кандидатстване във ВУЗ“, добави министърът.

 

По въпроса за промяна в учебниците акад. Денков смята, че тя трябва да върви успоредно с промяната в учебните програми.

 

„Нужно е да има последователност и спазване на установени етапи. За промяната не разчитаме само на анкета от ученици, има такава и сред учители, има и професионален преглед на нагласите на родителите, мнението им е важно“, поясни министър Денков.

 

Относно проблемите на училищата в настоящата кризисна ситуация с високи цени на горива, сметки, заплати на учители, той заяви, че проверките показват, че 12,3% за повишаване на заплатите ще се получат навсякъде.

 

„На много малко места има училища, които не могат да осигурят тези средства. Проблемът е предимно в детските градини и центрове за личностно  развитие. Повишихме разходите за транспортни услуги два пъти през последните шест месеца“, допълни акад. Николай Денков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2939 |10.05.2022 Таксиметровите шофьори искат таван за цените на горивата за година напред . 0| 3108 |10.05.2022 Чешкият президент: С Румен Радев сме учудени как Русия хем се кълне в славянско братство, хем спира газа . 0| 3513 |09.05.2022 Социалният министър планира увеличение на пенсиите през юли и октомври . 0| 3102 |09.05.2022 Президентът назначи репортер на bTV за член на СЕМ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads