Реклама / Ads
0| 22680 |18.07.2024 НОВИНИ

Предлагат добавка да стане пенсия

.
Пенсия за репресия
Репресирани от комунистическия режим у нас нямат право на пенсия, тъй като не могат да изпълнят изискванията на закона за отпускане на такава. Затова и нямат право на добавка за репресирани, тъй като няма пенсия, към която тя да бъде отпусната. Затова от ДПС предлагат промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица и Кодекса за социално осигуряване, с които се предвижда репресираните у нас да получават пенсия за репресия.
 

В миналия парламент тези промени също бяха внесени, но времето на НС не стигна да бъдат гласувани.

 

Според кодекса право на такава пенсия ще имат репресирани, като тя се полага на човека от момента, в който той навърши възрастта за пенсиониране по общия ред, без обаче да има изискване за трудова дейност и осигурителен стаж. Преживелият съпруг пък ще получава пенсията за репресия на починалия, пише още в промените.

 

Според закона сега добавката, която получават репресираните, е процент от средната пенсия за стаж и възраст и зависи от това колко време човекът е бил в затвор, трудово-възпитателни общежития и лагери. За хора, които са били до 6 месеца, имат право на 30% от средната пенсия за стаж и възраст, като процентът расте и стига до 50 на сто за тези, които са били над 120 месеца.

Предлагат нов вид пенсия

 

Сега се предлага най-ниската пенсия за репресия да бъде 45 на сто от средната пенсия за стаж и възраст за тези, лежали в лагери до 6 месеца, като процентът стига до 75 на сто.

 

„Тези, които са били интернирани, изселвани и заселвани по административен ред или са били нелегални до 12 месеца, се предлага да получават 15, а не 10 на сто от средната пенсия за осигурителен стаж и възраст, от 12 до 36 месеца – 22%, а не 15 на сто от нея, а над 36 месеца – 30 на сто вместо 20 на сто.

Според вносителите промените засягат около 6000 българи, репресирани и преживели съпрузи, включително 1000 български граждани, репресирани при насилствената смяна на имената през 1984-1989 г. предлаганите промени ще натоварят държавния бюджет, тъй като размерът на разходите за пенсионно подпомагане на репресираните в резултат на тези промени ще се удвои, посочват депутатите. Те предлагат новата пенсия да влезе в сила от следващата година.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2522 |18.07.2024 Йордан Цонев: Подвеждат Доган, че българчетата и помачетата му вземат партията . 26| 2590 |18.07.2024 ПП-ДБ връщат втория мандат неизпълнен, не са събрали подкрепа . 2| 2528 |18.07.2024 Икономист от БАН: Едва 30% от българите забогатяват, останалите не могат да достигнат средни доходи . 0| 2132 |18.07.2024 Експерти: Как политическата криза влияе върху доходите ни?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads