Реклама / Ads
7| 3279 |12.09.2024 НОВИНИ

ПП-ДБ предложи закон за забрана за смяна на пола, която и сега е забранена

.
Ново предложение на ПП-ДБ
Депутати от ПГ на “Продължаваме промяната – Демократична България” са внесли законопроект, който би забранил всякаква смяна на пола, хормонална или друга, на лица под 18 години.
 

Измененията са в Закона за закрила на детето и са подписани от Даниел Лорер, Ивайло Шотев, Катя Панева, Йордан Терзийски, Вяра Тодева и Ивайло Митковски.

 

В законопроекта още се предвижда наказание за лекари, които биха участвали в подобен процес, както и глоби от 30,000 до 50,000 лева и отмяна на лекарските права.


Смяната на пола у нас е невъзможна поради редица законови ограничения, но въпреки това заради политическата демагогия със закрилата на децата от несъществуващи заплахи ПП-ДБ реши да ги застрахова с още една забрана, този път съвсем директна. В последните часове коалицията предложи три отделни законопроекта с промени в закона за закрила на детето, два от които са пряко мотивирани от законотворческата истерия на "Възраждане" по същите теми.

 

Забранява се извършването на медицински дейности за промяна на фенотипните и други полови белези на генотипния пол на непълнолетни лица, освен в случаите, когато съществува сериозна опасност за живота или здравето им, гласи единият текст, предложен в закона за здравето (през закона за закрила на детето) от Катя Панева, Ивайло Шотев, Даниел Лорер, Йордан Терзийски и Ивайло Митковски. Медицински специалист, който наруши тази забрана, се наказва с глоба от 30 до 50 хил. лв., а при повторно нарушение - с лишаване от право да упражнява медицинска професия за срок от 6 месеца до 2 г.

 

В закона за закрила на детето пък се дописва, че детето има право на закрила от прилагане на медицински дейности, които целят промяна на пола, както и че има право на медицинска, психологическа, социална и експертна помощ по въпроси, свързани с пола му, които да укрепят психологическото му развитие и осигурят лечение при необходимост. Друго допълнение гласи, че се забранява публикуването, излагането, представянето или предлагането на информация или носители на информация на деца, които съдържат порнографско съдържание или съдържание, опасно за психическото или физическото здраве. Същата забрана се въвежда и за информация, която е опасна за индивидуалното развитие на детето или която подбужда към употреба на неразрешени вещества и продукти.

 

Смяната на пола е де факто забранена, както чрез медицинските стандарти, така и чрез тълкуването на такива интервенции като телесна повреда по смисъла на Наказателния кодекс, признават самите вносители. Поради това няма нито една операция за смяна на пола или хормонална терапия на деца. В нормална ситуация, допълват те, изричното уреждане на такава забрана би било излишно. Но сега ставала наложителна, защото "безотговорни политически сили, които са решили да извличат политически дивиденти, като разпалват страховете на хората, привнасяйки в дневния ред несъществуващи у нас проблеми".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 2415 |12.09.2024 Вежди Рашидов: Какви са тези сараи при тази нищета . 4| 2145 |12.09.2024 Петър Витанов: Нинова мина като ураган през лявото и го остави като гола поляна . 12| 7007 |12.09.2024 "Франкфуртер алгемайне цайтунг": България е трайно неуправляема страна . 5| 2220 |12.09.2024 Ръководството на ЦИК превзе ефира с обяснения за двете ДПС-та и проблеми на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads