Реклама / Ads
0| 4800 |09.09.2022 НОВИНИ

Предприемачът Цън Цон: Негативните коментари за Елизабет II са проява на лош вкус, липса на морал и непознаване на историята

.
Ами, какво да ви кажа… Негативните коментари по адрес на кралско семейство в този момент е проява на лош вкус, липса на морал и непознаване на историята и въздействието, което кралското семейство има върху своите граждани и света.
 

Както един китайски професор навремето обичаше да казва: „За да властва Британската империя света в продължение на 300 години, не се съмнявайте, че си има своите причини“.

 

През 1940 г. по време на Втората световна война се провежда операция „Динамо“, при която се изпълнява евакуацията на съюзническите войски на Франция, Великобритания и Канада от бреговете на Дюнкерк. Операцията продължава 9 дни, след което биват евакуирани близо 340 000 войници чрез набързо събрана флота от няколкостотин плавателни съда. „Малки кораби на Дюнкерк“ остана като израз, защото флотилия от 700 рибарски, търговски и развлекателни съдове са изпратени от Англия, за да превозят съюзническите войски. Властите в Лондон пък публикуват известия за набиране на доброволци, които да управляват малките плавателни съдове, защото среща недостиг на опитни моряци. Дълги опашки се събират на всички пунктове за записване и честа гледка бе записването от цели три поколения от едно семейство. Успешното изтегляне на 340 000 войници за 9 дни по време на световна война само по себе си говори за силен дух и твърда дисциплина.


Малко след изтеглянето започва отбраната на Лондон срещу нацистките бомбардировачи. Самият акт на нападение срещу населени места вбесяват англичаните. Разбира се, много историци смятат по-късно, че първите два бомбардировача са нападнали Лондон по погрешка, защото германците не са разполагали с модерни радари. Няма и логика да нападат мирното население, тъй като основни обекти в една война следва да са военнопромишления комплекс, ключови пътни артерии, мостове и т.н. Но към този момент всичко това остава неизвестно на британското население – те знаят само, че нацистки самолети нападат населени с мирни граждани места.


В отговор на това нападение Чърчил нарежда бомбардиране над Берлин. След първите взривове в Берлин, макар и с малки материални щети, бе извършена голяма психологическа атака върху германците. Толкова им бе далеч от мисълта, че англичани ще хвърлят бомби над Берлин, че след избухването на пожар от първите бомби, първите, които бяха пристигнали на местата бяха служители на газоразпределителната мрежа. Помислили, че някоя газова тръба се е взривила. След като Хитлер и Гьоринг разбират, че това е дело на английски самолети, нареждат масовото бомбардиране над Лондон и други градове с цел сплашване на английското население и сваляне на власт на правителството на Чърчил. Надеждата им бе, че новото евентуално правителство ще е склонно на преговори с нацистка Германия.


Започват масивни въздушни атаки над Лондон и целият град бива мобилизиран. Жените и децата напускат града, докато мъжете остават. Британското правителство призовава членовете на кралското семейство да емигрират в Канада. Бабата на Елизабет II, кралица Мери Тек, отказва да го направи – искала да пази над гробницата на мъжа си. Синът й крал Джордж VI и жена му – принцеса Елизабет Боуз-Лайън също остават в Лондон. Дъщерите му, Елизабет II и Маргарет, напускат столицата, както хиляди други на тяхната възраст. Макар и на 14-годишна и 12-годишна възраст, Елизабет и Маргарет правят първите си публични обръщения, записвайки радиопредаване за децата във Великобритания и нейните колонии по цял свят. На 19-годишна възраст Елизабет се присъединява към Женските спомагателни военновъздушни сили, чиито членове осигуряват ключова подкрепа по време на войната като артилеристи, шофьори и механици. Елизабет се научава да ремонтира и възстановява двигатели, да сменя гуми на камиони, джипове и линейки, а Маргарет става медицинска сестра. След поредния пожар в Лондон често може да бъде забелязан луксозен, черен автомобил, от който слиза млад мъж, който ръководи поражоспасителната дейност. Това е баща им – Джордж VI.


Много може да се изпише за Британското кралското семейство, но не е това идеята. Идеята, драги гости, е, че интересът и почитта към Елизабет II не е единствено към нейните шарени шапки и чанти, както много от вас си мислят. Не би ме и учудил подобен манталитет, защото виждам, че не четете история. Нито българска, нито чужда – никаква. Та, в духа на китайския професор, когото споменах по-горе: корените на кралското семейство могат да се проследят допреди 1200+ години. И за да съществува едно нещо толкова дълго време, не се съмнявайте, че си има своите причини. И бас ловим, че любимият ви диктатор, който и да е там, когато си отиде, няма да има и една стотна от уважението, което получава днес Елизабет II. Нито в собствената си страна, нито където и да е другаде по света.

 

Цън Цон




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5418 |14.08.2022 Предприемачът Красимир Дачев: Политиците взеха да се месят в икономиката и я разрушават . 0| 3065 |22.07.2022 Предприемачът Н. Янков: Изборът на шеф на КЕВР е тест за бъдещо правителство . 0| 8223 |07.07.2022 Предприемачът А. Бъчваров към депутатите: Втрещен съм от наглост и лъжи, трябва ни Плана, иначе ще гладуваме . 0| 3021 |22.06.2022 Коментари след вота. Ще има ли нови избори?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads